Homenatge

La societat gironina es rendeix a «Pere I, el Gran (llibreter)»

L'homenatge a Pere Rodeja i Ponsatí, «de Can Geli», omple a vessar La Fontana d'Or de records i lloances d'amics i companys d'ofici

 08:00  
La societat gironina es rendeix a «Pere I, el Gran (llibreter)»
La societat gironina es rendeix a «Pere I, el Gran (llibreter)» 
 
JORDI VILAMITJANA
«En Pere ha contribuït al coneixement,
a la culturització i al  plaer de la lectura»

MARTA PALLARÈS No va ser Pere I de València i III d'Aragó, però tampoc no li va fer falta per regnar als dominis de la Llibreria Geli, per aconsellar un exèrcit de lectors que seguien els seus consells com a fidels súbdits, i per construir un autèntic reialme de la cultura al cor de Girona. Ahir La Fontana d'Or va convertir-se en un espai mític on les aventures (llegides o reals) de Pere Rodeja i Ponsatí van acompanyar un públic que va omplir a vessar la sala, en l'homenatge que el Gremi de Llibreters de Catalunya va voler retre a un dels seus més insignes representants, mort el desembre de 2009.

A aquesta reconstrucció completa de la figura de Rodeja hi va contribuir el parlament de Quim Nadal, present a l'acte, i el del neuròleg Joaquim Jubert Gruart, amic del llibreter i qui es va definir com a «lector d'ofici». En el seu emocionant parlament va parlar de l'ofici de llibreter, del concepte del «llibreter de capçalera» i de les «ciutats i carrers de llibres» que en tantes ocasions va recórrer tant amb el mateix Rodeja com amb les seves recomanacions literàries.

«Un llibreter no pot vendre altra cosa que llibres, de la mateixa manera que una llibreria no és un establiment com un altre», va apuntar Jubert, qui també va defensar que «un llibreter no vol, no pot i no sap jubilar-se». Va definir l'estreta relació que els va unir a través dels termes del «lector d'ofici» i del «llibreter de capçalera», dues maneres de sentir una mateixa passió, la del «llibre - objecte», que acaba generant «una fidelitat unilateral que si trenques en alguna ocasió, et fa sentir com si fessis el salt».

La Geli, «un temple gòtic»

Acompanyant una glossa plena de records, anècdotes i sentit de l'humor, es van projectar tot de fotografies d'en Pere de can Geli; imatges dels viatges que ambdós van compartir a la recerca de paratges viscuts a través de les pàgines dels seus estimats llibres.

Mallorca vista amb els ulls de Georges Sand; la Grècia de Henry Miller i El coloso de Marusi i d'El tresor de Troia de Philipp Vanderberg; o els paisatges italians de les Memòries d'Adrià van ser només alguns dels paisatges que van buscar, i trobar. Aquesta va ser la particular conquesta mediterrània de qui Jubert va definir, arran d'una fotografia on Rodeja posava amb un monument a «D. Pedro I», com a «Pere I, el Gran... llibreter».

Els seus dominis, entre la Rambla i el carrer Argenteria, ocuparien cinc quilòmetres de llargada si tots els llibres que atresora la Geli es possessin un al costat de l'altre. Així ho va posar de manifest l'escriptor i col·laborador de Diari de Girona Jordi Vilamitjana. Són més de 200.000 exemplars que conviuen en una llibreria de 300 metres quadrats, una densitat que crea un autèntic «temple gòtic» de la cultura i l'amor a les lletres.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Javier Bardem i Jennifer Lawrence, protagonistes de 'Madre!'
ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb 'Madre!'

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb 'Madre!'

Ricardo Darín és el president argentí a 'La cordillera' i 'La llamada', amb participació de TV3,...

ESTRENES | Tornen les aventures d´espionatge de la saga Kingsman

ESTRENES | Tornen les aventures d´espionatge de la saga Kingsman

'La Lego Ninjago pel·lícula' s'estrena en català en una cartellera on també destaca 'La reina...

El perillós truc de Dakota Johnson per rodar les escenes de sexe

El perillós truc de Dakota Johnson per rodar les escenes de sexe

Solia ser alguna cosa comú durant els primers compassos de la història

ESTRENES | L´oscaritzada Kathryn Bigelow irromp a la cartellera amb ´Detroit´

ESTRENES | L´oscaritzada Kathryn Bigelow irromp a la cartellera amb ´Detroit´

'Jacques', el biopic sobre l'odissea de Jacques Cousteau, completa les estrenes setmanals


Enllaços recomanats: Premis cinema