Les mascotes mortes als Estats Units podran acompanyar els seus amos "de per vida" gràcies a una moda en auge al país que ofereix la possibilitat de convertir les cendres de gossos, gats i altres mascotes a anells i penjolls. L'art de transformar en joies les restes de mascotes s'ha estès amb força en els últims anys i arriba després que els nord-americans fessin el mateix amb les cendres de "l'àvia" o d'algun altre ésser estimat.

"La joieria d'incineració és la millor manera perquè les cendres d'aquells a qui estimem romanguin sempre en el nostre cor", va explicar Mark Hamilton, joier i fundador de Psyche Cremation Jewelry, una empresa amb seu a Oregon, des d'on elabora relíquies de mascotes per tot el país.

"Quan les restes dels animals són transformades en joies, cadascuna amb el seu propi disseny i particularitats, es converteixen en una obra d'art", va assegurar el jove artista, qui garanteix al 100% als seus clients que ell en persona s'encarregarà de tot el procés.

"Hi ha moltes empreses en aquest país que es dediquen a la joieria d'incineració de forma gairebé industrial. Jo crec que quan la gent fa això és perquè busca alguna cosa especial, una cosa única i fet a mà, no produït en sèrie per una màquina", va afirmar Hamilton.

Per elaborar un penjoll, d'aproximadament uns 2 centímetres i mig de diàmetre, Hamilton barreja les restes de les mascotes amb silicat de bor -un component de vidres molt usat, per exemple, en instruments òptics-, el que genera multitud de petites bombolles de diòxid de carboni a l'interior del vidre.

"Les grandàries i l'estampat que dibuixen les bombolles no es pot controlar, ja que es tracta d'una reacció orgànica en fusionar el vidre i les cendres, el que garanteix que mai hi haurà dues peces iguals, sinó que cadascuna és única i especial", afegeix l'artista.

Psyche Cremation Jewelry és una de les moltes empreses als EUA que es dediquen a aquesta pràctica. Són, majoritàriament, companyies que ja oferien el servei per restes humanes i que, amb el temps, han ampliat el ventall per les mascotes.