Arrels

09.11.2015 | 07:08
Arrels
Arrels

Tinc entès que quan la Comunitat Europea estava redactant la seva Constitució, el papa SantJoan Pau II va demanar que es fes constar en el seu contingut, les arrels cristianes d'Europa. No se li va fer cas, però els fets no depenen de les paraules. Aquesta setmana, a les lectures de la Missa, es va escaure un text d'una claredat i d'una força que et deixa astorat. No en faré una citació literal. És simplement uns trets que s'imposen per les seves arrels humanes i les seves perspectives espirituals. Preneu-ne nota.
Diu el text: «Avorriu el mal» , «adheriu-vos al bé». De moment ja marca una orientació cabdal. No es tracta d'una frase. És l'actitud profunda de la voluntat. La primacia de la recerca i de l'acumulació del que és bo. Bo de bondat intrínseca. El Bé com a decisió, com a sentit de la vida, com a valor prioritari. «Avanceu-vos a honorar-vos els uns als altres». Honorar-se. S'haurien de parar moltes controvèrsies polítiques, tota l'acritud de diàlegs en què la paraula humana és com una bomba adossada al cos. Recuperar la dignitat de l'altre i la nostra.
No és una utopia. No és un creixement per real ordre. És l'arrel humanística d'un document que encara no he citat: «Alegreu-vos en l'esperança». Ningú no parla d'alegria en els mitjans. La paraula «conflicte» ven millor que la paraula «alegria». Però una alegria fonamentada en una esperança. Amb unes raons que susciten esperança: «Pacients en la tribulació». Sembla que només s'admira la fortalesa en els esports d'alta competició. Cal retrobar la fortalesa en les coses petites, en el treball ben fet, en la humilitat i en l'amor generós. Ara ve una sentència de rigorosa actualitat: «Practiqueu l'hospitalitat». Com diuen a la Marina: «Primero el huésped, aunque sea ruin».
El gran problema de les migracions! No em caben tots els trets d'aquesta declaració més sòlida que les Declaracions dels Drets de l'Home. Només volia dir que trobareu el text complet a la Carta de Sant Pau als Romans (cap. 12). Té gairebé dos mil anys d'existència. És una gran invitació a l'Amor. Totes les cultures haurien de perdre la por de citar-la.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Arrenca a la UdG el congrés de la nau de la catedral

Arrenca a la UdG el congrés de la nau de la catedral

El simposi internacional «Obra Congrua, 1416», que commemora el 600 aniversari de la...

El MoMA revela un dels secrets per netejar obres: la saliva

El MoMA revela un dels secrets per netejar obres: la saliva

La pols i la neteja és una de les obsessions dels gestors del museu de Manhattan que conserva...

La Nit de Santa Llúcia serà molt urbana a l´Hospitalet de Llobregat

La cultura urbana i la combinació de diferents disciplines artistes marcaran la 66a Nit de...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema