El secretari d'Estat de Cultura en funcions, José María Lassalle, ha explicat que el llegat de Carme Balcells ha estat traslladat íntegrament a Madrid i es troba a l'Arxiu d'Alcalà d'Henares a l'espera de ser inventariat completament per posteriorment catalogar-lo i ordenar-lo, respecte a la resta del llegat que va ser adquirit anteriorment pel govern espanyol. Lassalle va fer aquestes declaracions als mitjans de comunicació en el marc de l'acte d'homenatge a Carme Balcells que va tenir lloc dimarts a la nit al Palau de la Música, a Barcelona.

En aquest context, Lassalle va explicar que ja ha felicitat a Santi Vila com a pròxim conseller de Cultura: «És un bon amic i en breu ens veurem».

Lassalle també va remarcar que quan va formalitzar l'acord amb Lluís Miquel Palomares sobre el llegat de Balcells, «va plantejar a la Generalitat un l'oferiment d'una còpia digitalitzada i la possibilitat d'explorar alguna experiència en un projecte que permetés materialitzar el que Balcells ha representat per la cultura en espanyol i l'anomenat 'boom literari' llatinoamericà».

Lassalle va dir que es tracta de veure la disponibilitat de la Generalitat i d'altres actors institucionals per articular aquest projecte. «Estem treballant a un nivell molt reflexiu i sense que hi hagi concreció expressa», va afegir.

D'altra banda, el grup Popular va demanar ahir a l'Ajuntament de Barcelona dedicar a Carme Balcells, morta recentment, un carrer o espai públic a Barcelona, pel que significa per a la ciutat, va dir Alberto Fernández, president del grup en una nota de premsa.