El papa Francesc ha escollit 800 religiosos i capellans com a Missioners de la Misericòrdia, entre els quals figuren 3 gironins, d'entre un total de 23 catalans, segons va informar ahir el portal d'informació religiosa CatalunyaReligió.cat. Tots ells participaran en un acte amb el Papa el dimecres de Cendra, 10 de febrer, i entre els capellans escollits s'hi troben els teòlegs Salvador Pié i Ramon Prat, el liturgista Joan Baburés, el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya Joan Planellas i el vicerector del Seminari Major Interdiocesà Jaume Casamitjana. Entre els religiosos catalans figuren el monjo de Montserrat Bernabé Dalmau, el claretià Ramon Olomí i el jesuïta Lluís Victori, entre d'altres.

Joan Baburés, Josep Puig, Joan Planellas són els tres gironins d'una llista on també hi figures 20 catalans més: Jaume Gené i Josep Mateu (Tarragona) Salvador Pié (Barcelona); Ramon Prat, Gerard Soler, Daniel Turmo (Lleida); Bernabé Dalmau (benedictí), Ramon Olomí (claretià), Josep Roca (Fill de la Sagrada Família) (Sant Feliu de Llobregat); Antoni Bonet, Josep María Montiu (Solsona). També David Abadias, Lluís Victori (jesuïta) (Terrassa); Xavier Vilanova Ivan Cid (Tortosa); Ignasi Navarri i Antoni Elvira (Urgell); Jaume Casamitjana i Joan Casas (Vic).

Una figura nova

La figura dels Missioners de la Misericòrdia és una nova iniciativa del papa Francesc dins la convocatòria de l'any de la Misericòrdia, en què els envia a promoure en les seves diòcesi el missatge d'aquest Any Sant. En la Butlla de l'abril de l'any passat Francesc afirmava que «seran, sobretot, signe viu de com el Pare acull tots els qui estan a la recerca del seu perdó. Seran missioners de la misericòrdia perquè seran els artífexs davant tots d'una trobada carregada d'humanitat, font d'alliberament, rica de responsabilitat, per superar els obstacles i reprendre la vida nova del Baptisme».

En el mateix text el Papa demanava «que s'organitzin en les Diòcesis missions per al poble de manera que aquests Missioners siguin anunciadors de l'alegria del perdó, que se'ls demani celebrar el sagrament de la Reconciliació per als fidels i que siguin abans que res predicadors convincents de la misericòrdia».

Francesc va encarregar la selecció d'aquests Missioners de la Misericòrdia en el Pontifici Consell per a la Nova Evangelització que presideix Rino Fisichella. Entre d'altres aspectes, es buscava un perfil de capellans «capaços d'expressar la proximitat amb Déu», bons predicadors i confessors, i amb disposició per moure's i fer-se presents en les perifèries.

Trobada amb Di Caprio

D'altra banda, el papa Francesc va rebre ahir durant el matí l'actor nord-americà Leonardo DiCaprio pel seu compromís en la defensa del medi ambient. Com és habitual en aquest tipus d'audiències privades, el Vaticà només va comunicar la trobada, però no va informar del contingut de la reunió. No obstant això, en una nota de la Ràdio Vaticà es va explicar que l'audiència concedida a l'actor nord-americà es deu al «reconegut compromís de l'actor en el camp de la defensa mediambiental».