.GIRONA | O.P./A.M.V.

Lluny de l'aproximació patronal-sindicats que es va escenificar ahir a Madrid, a Girona la corda es tensa cada vegada més. La tardor calenta que preveien els sindicats es podria fer aviat realitat a les comarques gironines. A principis de setmana, els sindicats anunciaven una jornada de vaga general al sector de la construcció i ahir mateix CCOO convocava una vaga indefinida a la IPT -l'empresa que fa el manteniment de les línies telefòniques a la meitat de la província-, mentre que els treballadors del comerç gironí anunciaven que convocaran una jornada de vaga a principis de desembre si abans del 25 de novembre la patronal no reprèn els contactes per a la negociació del conveni col·lectiu. Paral·lelament, els treballadors del comerç van decidir estudiar la realització d'una concentració única amb els treballadors de la construcció el dia 24 de novembre.

Des de la passada primavera, delegats sindicals han impulsat diverses concentracions per denunciar la situació de bloqueig en la negociació del conveni col·lectiu. Aquest conveni afecta uns 22.000 treballadors de les comarques gironines que, actualment, cobren una mitjana de 750 euros nets cada mes.

Les negociacions estan trencades des de fa unes setmanes, quan, segons CCOO, la patronal es va "plantar" en la seva proposta inicial d'un augment salarial d'un 1,5% pel 2010 i un 2% pel 2011. "I sense tenir en compte que el nivell d'inflació podria estar per sobre i sense cap clàusula de revisió anual", va assenyalar el secretari general de la Federació de Comerç i Hostaleria de CCOO, Josep Maria Montalbán. En aquest sentit, Montalbán va assegurar que el sector està "mancat d'empresaris i sobrat d'especuladors".

Vaga a IPT

També ahir, els delegats dels treballadors de l'empresa IPT de Girona van convocar una vaga indefinida que començarà el pròxim 16 de novembre amb la intenció de manifestar el seu rebuig a l'acomiadament improcedent de sis treballadors i exigir a l'empresa que els readmeti. Abans de la vaga es preveu una mediació del Departament de Treball, que podria ajudar a conciliar les posicions entre empresa i treballadors. IPT de Girona és una subcontracta de Telefónica que es dedica a la instal·lació i manteniment de la meitat de les línies telefòniques que hi ha a la demarcació. IPT va acomiadar a finals d'octubre sis treballadors. al·legant baix rendiment.