La direcció de Caixa Girona "segur" que està treballant "dia i nit" en un pla de viabilitat, que "ja hauria d'haver lliurat" coincidint amb l'anunci de despenjar-se del procés de fusió d'Unnim, segons Josep Soler, director general de l'Institut d'Estudis Financers. Soler defensa la "legitimitat" de Caixa Girona de decidir anar sola, però adverteix que el camí no serà fàcil perquè els ajustos hauran de ser més intensos que els presentats en el pla de fusió.

Soler creu que si la reducció de la plantilla en el pla d'integració era de l'entorn del 20%, el pla de viabilitat de Caixa Girona haurà d'incloure un ajust superior, per donar "solidesa" al projecte de futur. A finals de 2009, la plantilla de l'entitat gironina era de 1.132 persones, pel que una retallada del 20% suposaria prescindir de 226 empleats.

Per als treballadors de Caixa Girona, el projecte de fusió suposava millorar les seves condicions laborals, atès que els acords de la taula laboral indicaven que els salaris i els drets s'igualaven en la banda alta, cosa que afavoria la plantilla de Girona, que justament estava a la banda baixa, explica Soler.

Afegeix, que el pla de viabilitat que presenti la direcció de Caixa Girona no pot passar únicament, "com s'ha filtrat els últims dies" per la venda de participacions industrials, d'empreses o la de la xarxa d'oficines, per obtenir una "liquiditat ràpida". Per donar "solidesa" al pla de viabilitat, la direcció ha de presentar un projecte amb uns forts ajustos, entre els quals el de plantilla, que hauran de ser 'segur' superiors al 20% que es preveia en el pla d'integració, i de tancament d'oficines, que haurà de superar més del 15% (almenys 34 de les seves 229 sucursals), assegura Soler.

Per al director de l'Institut d'Estudis Financers (IEF), la "forma" en què Caixa Girona va decidir abandonat el projecte de fusió no va ser ni "adequada ni admissible" en el món financer. Una decisió com l'adoptada, que ha obligat als altres socis a treballar "intensament" per corregir de nou el pla d'integració, i sense acompanyar la ?decisió amb la presentació ensems la d'un pla de viabilitat alternatiu, no dóna una imatge de "confiança" de cara a les autoritats reguladores.

Caixa especialitzada

El director general de l'IEF creu que el directius que estan preparant el pla de viabilitat "segur" que estan optant per l'especialització davant d'un escenari de caixes de més dimensió i amb possibilitat d'oferir serveis i productes financers a uns preus més competitius.

Soler recorda que la dimensió no és important, sempre que s'opti per reduir l'oferta de serveis i s'inclini per "l'especialització" de la seva oferta de productes.

Impulsada pel mateix sector

La Fundació Privada Institut d'Estudis Financers (IEF) va ser creada l'any 1990 pel mateix sector financer per fomentar la formació dels treballadors de bancs i caixes i reforçar la posició del sector financer a Catalunya. Formen part del seu patronat els principals bancs i caixes amb presència a Catalunya, l'Institut Català de Finances i la Federació Catalana de Caixes, de la qual forma part Caixa Girona.