Sempre ha defensat no apujar impostos i és el primer que ha fet el Govern.

L'objectiu més important que té el Govern és que hi hagi creixement per generar ocupació. Hi ha moltes condicions perquè això sigui així i la més important de totes és complir l'objectiu de dèficit públic. El Govern anterior ens havia indicat que hi podia haver una desviació i arribar al 6,5%, si hagués estat així no hauríem hagut de pujar-los. De no haver-los apujat, algú des de fora ens hauria obligat a fer-ho.

Realment la mesura és per dos anys i es tornarà llavors al nivell anterior?

És una mesura excepcional per a un moment excepcional. I afegeixo que és una mesura justa, perquè paguen més els qui més tenen, la major part dels espanyols no paga aquesta pujada d'impostos.

Per descomptat no estimula el consum.

Insisteixo que el més important és complir les obligacions de dèficit públic. Si no es compleix, hi hauria un càstig molt més gran dels mercats, s'encariria molt més el finançament i es retardaria molt més la sortida de la crisi. Tenim la seguretat que d'aquí a dos anys s'hauran posat les bases per a la recuperació i el creixement.

És possible que en els propers quatre anys hi hagi una reducció d'impostos?

Al llarg dels propers dos anys hi haurà un gravamen de solidaritat davant la crisi. Una vegada que transcorri aquest període i es fonamentin les bases per a la recuperació, el gravamen desapareixerà i estarem en la mateixa situació en què estàvem amb anterioritat.

Descarten llavors pujar l'IVA?

De fet, no ho hem pujat fins ara ni ho han plantejat els ministres d'Hisenda i Economia.

Es van decebre els mercats per no haver-hi el dijous una retallada del sector públic?

No conec cap Govern d'Espanya que en dos consells de ministres hagi pres tantes decisions com aquest. Una d'elles és establir un pla de reducció del sector públic perquè disminueixi gradualment el nombre d'entitats públiques. L'Estat té l'obligació d'impulsar-lo a tot Espanya sense perjudici de les competències de cada administració pública.

De quina manera pot l'Estat obligar les comunitats a fer aquesta retallada?

No tenim cap intenció d'interferir en les competències autonòmiques, i particularment en la financera. Dels dos punts que s'ha desviat l'objectiu de dèficit per a aquest any, un 1,39% respon a desfasaments en els objectius dels dèficits de les autonomies, un 0,4% és la desviació de la Seguretat Social, i la resta són els ens locals. L'Estat, a través del control que exerceix en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), prendrà mesures perquè això no passi. A ningú pot sorprendre que l'Estat faci servir les eines que té a la seva disposició perquè la disciplina en la despesa pública estigui, ara sí, dins dels objectius. Ho dic al marge de colors polítics.

Però no totes les autonomies aporten el mateix a aquest forat de l'1,4%.

Hi estic d'acord.

Qui aprovarà els pressupostos de les comunitat autònomes?

Els parlaments autonòmics. És una facultat que els correspon exclusivament. Una qüestió diferent és que el Govern de la nació supervisi que aquests pressupostos compleixen l'objectiu de dèficit públic.

I si alguna comunitat autònoma no els fa cas?

El Govern anterior va permetre aquests desviaments de l'1,4%, nosaltres no. I no ho permetrem allà on no s'ha de poder permetre, que és el CPFF.

Decreixem el 2012?

El Banc d'Espanya ja ha anunciat que al llarg de l'últim trimestre d'aquest any estem en algunes dècimes de decreixement, el que passi al llarg dels pròxims mesos dependrà de com es comportin els agents econòmics, com es rebin les mesures per part de l'economia, i com es poden anar ajustant els diferencials de la prima perquè que pugui tornar a fluir una mica de crèdit. El que esperem és que les mesures juntament amb altres que vindran amb els pressupostos puguin establir les bases de la credibilitat i de la confiança.

Per a quan les mesures d'estímul?

La reforma del mercat laboral serà estimulant. Ho veurem al llarg dels pròxims dies amb els acords als quals segur que arribaran sindicats i patronal. Servirà per crear expectatives de cara a contractar més. Les mesures de reforma del sistema financer, també.

El Govern donarà més suport a les energies convencionals o a les renovables?

Espanya té una capacitat instal·lada d'energia elèctrica de 100.000 megawatts, i resulta que la demanda punta no arriba ni a la meitat. La pregunta és si Espanya ha de seguir potenciant instal·lacions addicionals a través d'energies que tenen un cost relativament més car.

És a dir, es decanten per les convencionals.

No. Hi ha una cistella molt equilibrada en la producció energètica a Espanya. Cal tenir en compte que l'import de les primes a renovables és de 7.000 milions d'euros l'any i el total d'electricitat que les diferents companyies venen a Espanya és de 15.000 milions d'euros. El cost de generació és de 11.000 milions, i hi ha un marge brut d'explotació de 4.000 milions d'euros. Si a això se li superposen els 7.000 milions de primes a renovables, es converteix en un dèficit tarifari de 3.000 milions d'euros. Alguna cosa haurem de fer al respecte, perquè si no controlem el dèficit tarifari, en primer lloc evitant que segueixi augmentant i en segon lloc resolent els 24.000 milions que hi ha acumulats a final del 2011, d'aquí a alguns anys tindrem un problema amb el deute del dèficit tarifari similar al que avui tenim amb els balanços dels bancs.

Hi haurà una pujada de la tarifa elèctrica a l'abril?

El que és segur és que no pujarà el gener. Amb la situació actual a l'estret d'Ormuz el preu del barril de petroli ha tornat a pujar. Haurem de veure el preu que es determina per les subhastes i el peatge.

Hi haurà una baixada de l'IVA per al sector turístic?

El Govern no té sobre la taula una reducció de l'IVA, però una qüestió diferent és el que pugui passar quan nosaltres veiem una recuperació.

Què opina de la taxa turística que vol implantar la Generalitat? És partidari d'estendre-la a tot Espanya?

Som respectuosos amb les decisions de les comunitats autònomes, però sí li avanço que el Govern d'Espanya no s'ha plantejat establir una taxa per turista que ens visiti o per utilització d'establiment d'allotjament. Insisteixo: el Govern de la nació no s'ho planteja. Això és una competència de les autonomies i són elles les que decideixen, en l'exercici de les seves competències, lliurement, establir o no aquesta taxa. Des del Govern de la nació serem respectuosos amb aquestes decisions.