Una trentena de membres dels tres sindicats majoritaris de la funció pública - CCOO, UGT i IAC - s'han tancat aquest migdia a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de Girona. El sindicats tenen previst ocupar part de la seu de la Generalitat durant 24 hores en un acte de protesta en contra les retallades del Govern. Els protestants alerten que els tancaments i les mobilitzacions s'estendran per tot el territori fins que s'aturin les retallades que, segons els sindicats, són "ineficaces i injustes". Els representants dels treballadors públics critiquen que el Govern està retallant "drets laborals" i destaquen que la Generalitat "no ha volgut mai" negociar les mesures amb els sindicats.

Després de realitzar una assemblea a la seu de la Generalitat de Girona, diversos membres dels tres sindicats majoritaris de la funció pública s'han dirigit cap a la Oficina d'Atenció Ciutadana de Girona on tenen previst romandre fins demà a la una del migdia. El portaveu de CCOO, César Hergueta, ha detacat que aquest tancament és "un acte de protesta improvisat" per tal de reivindicar l'aturada de les retallades del Govern.

La protesta s'ha iniciat el mateix dia que una dotzena de representats sindicals que negocien amb el Govern en la mesa Sectorial de Tècnics i Administratius han decidit ocupar la seu de la Direcció General a Barcelona. Els sindicalistes han destacat que l'acte de Girona és una "mostra de suport" als membres tancats a la plaça Catalunya i alhora vol servir per "reivindicar l'aturada de les retallades i les mesures del Govern".

"Mala actitud" del Govern

En concret, els diversos representants i portaveus dels sindicats han criticat "l'actitud i la direcció del Govern" en matèria de polítiques d'ajustament especialment la reducció del 15% de jornada i sou de 7.000 interins. Els diversos portaveus dels sindicats han detallat que els interins són "un dels col·lectius més perjudicats injustament" per les retallades "silencioses i ineficaces" del Govern. Per això, demanen el suport de tota la ciutadania i dels diversos membres del sindicats per "unir forces" i mobilitzar-se en contra de les retallades del Govern.

Segons els sindicats, la Generalitat ha aconseguit "infondre por a la ciutadania" alhora que desprestigiar els empleats públics catalans donant una" mala imatge dels sindicats i dels treballadors públics". Els diversos portaveus han manifestat que el Govern ha aconseguit "vendre que els funcionaris són persones que cobren molt i no treballen", i així, segons els protestants, aconseguir portar a terme les retallades i "reduir dràsticament els drets laborals" de la població. Els portaveus han manifestat que aquesta concepció "prefabricada del Govern" no s'ajusta a la realitat, ja que -segons els sindicats- el 25% dels treballadors públics no tenen feina estable i la gran majoria d'ells cobren un sou de 1.000 euros.

El Govern "no ha volgut negociar" les retallades

Els sindicalistes han comentat que les retallades a la funció pública són "només el primer pas" i alerten que la Generalitat vol "aixafar" als treballadors i ciutadans del territori amb l'argument de que "no hi ha diners" a causa de la crisi econòmica. Els representants sindicals han criticat que el Govern "no ha volgut mai" negociar les retallades amb els sindicats, com tampoc "concretar o detallar les noves mesures d'ajustament", segons ha destacat la portaveu de UGT, Sílvia Conde.

Per altra banda, el portaveu del sindicat CATAC, Joan Maria Orri, ha concretat que les mesures del Govern afecten directament als "drets dels treballadors" reduint el salari en les baixes per incapacitat temporal, suprimint les hores d'assumptes personals, els permisos d'antiguitat i el cobrament del 100% del salari durant el primer any per tenir cura d'un fill menor de 12 anys, entre d'altres mesures.

La Generalitat vol "treballadors més dòcils"

A més, els diversos portaveus han assegurat que la Generalitat, amb les noves retallades, només vol convertir la població en "treballadors més dòcils i amb menys drets laborals" mantenint "els sous als alts càrrecs" de les administracions fins aconseguir la "privatització de la funció pública", segons han detallat els diversos portaveus sindicals.

Per tots aquests motius, els sindicats han decidit portar a terme un tancament que durarà 24 hores. No obstant això, la Oficina d'Atenció Ciutadana de Girona tanca les seves portes a partir de les 5 de la tarda i els sindicats han alertat que, tot i que tanquin l'oficina, ells no tenen previst abandonar l'edifici "com a mínim fins demà".

Els sindicalistes passaran la nit dins l'Oficina d'Atenció Ciutadana

A dos quarts de sis de la tarda, una quinzena de persones encara es trobaven dins l'Oficina d'Atenció Ciutadana. Segons ha confirmat una de les protestants tancades i portaveu del sindicat IAC, Esther Costa, els sindicalistes han mantingut una reunió amb diversos membres de l'Oficina d'Atenció Ciutadana i han donat permís als manifestants per ocupar part de les oficines i utilitzar els serveis de l'edifici. Costa ha destacat que els protestants tenen previst "dormir a dins l'edifici" i mantenir l'acte de protesta fins a les dues del migdia de demà. No obstant això, la portaveu s'ha mostrat preocupada perquè durant la nit, la temperatura dins l'edifici pot disminuir fins als 18 graus.

Des de les sis d'aquesta tarda, l'oficina ha tancat les seves portes i ningú podrà entrar ni sortir fins demà al matí. Els Mossos d'Esquadra no tenen previst desallotjar els sindicalistes.