El Govern espanyol va defensar la seva "decisió sobirana" d'augmentar fins al 5,8 per cent del PIB la seva previsió de dèficit per a 2012 sense consultar les institucions europees ni els seus socis comunitaris,convençut que aquesta xifra no incompleix el Pacte d'Estabilitat de la UE.

Així ho va assegurar el cap de l'Exceutiu, Mariano Rajoy, en la roda de premsa oferta al final de Consell Europeu, en la qual va revelar que el seu Consell de Ministres havia aprovat un quadre macroeconòmic i un sostre de despesa per al 2012 que modifica el 4,4 per cent de dèficit previst inicialment per a aquest exercici.

La decisió, que desafia l'ortodòxia que la cancellera Merkel ha imposat a la Comissió Europea, va ser acollida amb reticències a Brussel·les, ja que fonts d'aquest òrgan l'han interpretat com una "pressió política" que no conduirà enlloc. El portaveu del comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, va asseguarar ahir a El Mundo que "la posició de la Comissió Europea no ha canviat i és que els països vulnerables davant els mercats com és el cas d'Espanya han de complir amb els objectius de dèficit".

En les darreres setmanes ja s'havien succeït declaracions per part de membres del Govern en les quals es donava per fet que el dèficit per al 2012 seria superior al 4,4 per cent, i s'havia estudiat la possibilitat que Brussel·les donés el vistiplau a aquesta flexibilitat.

L'Executiu de Rajoy va acabar dijous de constatar que no hi haurà cap gest en aquesta direcció abans de maig, quan la Comissió Europea conegui la integritat dels pressupostos per a aquest exercici i el programa d'estabilitat del Govern espanyol.

Però, segons va explicar Rajoy, la modificació a l'alça de la xifra de dèficit no incompleix el Pacte d'Estabilitat i Creixement de la UE, ja que la intenció és arribar a un 3 per cent de dèficit el 2013, tal com estableix aquest text.

Després de conèixer la decisió espanyola, la Comissió Europea, mitjançant el seu portaveu d'assumptes econòmics, Amadeu Altafaj, va recordar que complir amb els objectius fixats per Brussel·les és clau per recuperar la confiança.

Però altres fonts de la Comissió van anar més enllà en destacar que es tracta d'una "pressió política" i considerar que Espanya hauria d'haver compartit primer la seva informació amb els seus socis europeus.

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, va insistir que els països de la UE han de mantenir els objectius pressupostaris, si bé va reconèixer que la situació econòmica d'Espanya és molt diferent de la del nord d'Europa.

Merkel va advertir, per part seva, que "no té sentit" parlar ara de flexibilitzar els objectius de dèficit i va destacar que Rajoy s'ha compromès a fer tot el possible per complir amb el llindar fixat. També el president francès, Nicolas Sarkozy, va elogiar les mesures "extremadament fortes" preses pel Govern espanyol en dos mesos.

Rajoy va explicar que no va informar del nou objectiu de dèficit els seus col·legues comunitaris ni la Comissió a causa que no tenia per què fer-ho, en tractar-se d'una decisió sobirana, i va precisar que l'explicarà quan toqui, és a dir, a l'abril, quan es presenti el programa d'estabilitat i les reformes que ha d'avaluar Brussel·les.

Rajoy està "tranquil"

El president del Govern va assegurar estar "molt tranquil" davant la hipòtesi que la Comissió Europea pugui iniciar un procediment per dèficit excessiu, perquè la xifra prevista pel seu Govern compleix tant el Pacte d'Estabilitat com la recomanació de dèficit excessiu que es va fer el 2009.

L'esmentada recomanació implica reduir 1,5 punts de mitjana anual en dèficit estructural, quelcom que es complirà, va recordar Rajoy, mentre que aquest any l'esforç del reducció del dèficit estructural serà de 3,5 punts. "Si no, no haguéssim plantejat aquesta xifra", va destacar, abans de qualificar la decisió del seu Govern de "sensata i raonable". Rajoy va destacar la importància del pacte fiscal subscrit per vint-i-cinc dels vint-i-set països de la UE.