El Govern "no interferirà" en la composició del rebut de la llum el mes d'octubre, de manera que la pròxima revisió dependrà exclusivament del mercat, segons va anunciar ahir el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria. "Si puja o baixa o es manté en el mes d'octubre dependrà únicament del mercat. El Govern no interferirà més", va afirmar el ministre en una entrevista amb TVE. "Si puja o baixa" la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) "serà com a conseqüència del mercat", va afirmar.

Prop de la meitat de la TUR correspon als peatges elèctrics, que recullen els costos regulats del sistema elèctric i la revisió de les quals correspon al Govern, mentre que l'altra meitat es fixa després de les subhastes d'electricitat entre les comercialitzadores d'últim recurs. Soria no va descartar durant l'entrevista una nova pujada de la tarifa de la llum l'octubre, encara que va matisar que, de produir-se, vindrà determinada per la subhasta d'energia al mercat.

A través dels peatges de la tarifa, l'Executiu ha de garantir que els ingressos del sistema són suficients per cobrir els costos i, amb això, evitar la generació de dèficit de tarifa. Aquest any, aquest desajust no pot superar els 1.500 milions d'euros, mentre que el 2013 ha de ser zero. Per acabar amb el dèficit de tarifa, va explicar Soria, el Govern treballa en una reforma energètica en la qual els consumidors no assumiran tots els sacrificis, ja que aquesta circumstància provocaria pujades del rebut "en un percentatge absolutament inassumible".

"El Govern pretén que el dèficit de tarifa sigui assumit no només per consumidors, sinó també per les empreses elèctriques i l'Estat a través de mesures de redistribució", va afirmar.

La reunió

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme també va anunciar que convocarà "al llarg d'aquesta setmana" als màxims responsables de la indústria petroliera per expressar-los la preocupació de l'executiu per l'increment del preu dels carburants.

En una entrevista a Televisió Espanyola, Soria va qualificar de "desproporcionada" la pujada registrada en les últimes setmanes pels carburants i va advertir que el sector petrolier "no pot quedar al marge" dels sacrificis que s'estan emprenent al país. El ministre aprofitarà a més la reunió per demanar "col·laboració" als operadors del sector.

"En un moment en el qual tots els sectors de la societat estan fent sacrificis, no hi pot haver una part de la societat al marge dels ajustos que, lluny d'estar ajustant, estigui pujant preus", va assenyalar. Alhora, el titular de la cartera d'Indústria va dir que el Govern està molt preocupat per la situació del sector, tenint en compte que "no pot admetre -com ha passat a l'agost- que cinc dècimes de l'IPC s'atribuïssin al preu del combustible".

Soria va recordar a més que el Govern estudia mesures selectives per reduir el marge comercial dels operadors amb l'objectiu que la seva implantació no pugui traslladar-se "en cap cas" al consumidor final. Itàlia, va assenyalar, ja va implantar el 2008 un tribut d'aquestes característiques.

Una altra de les mesures que estudia l'executiu consisteix a oferir de manera clara als automobilistes abans de l'arribada a una estació de servei informació sobre els preus de les gasolineres pròximes "perquè puguin elegir entre proveir en aquesta o en la següent", va assenyalar.