Grècia ha acusat la troica d'haver fet càlculs incorrectes sobre l'aplicació de les mesures d'austeritat exigides al país mediterrani i dels efectes que aquestes tindrien en l'economia grega. Així ho va dir el ministre hel·lè de Finances, Yannis Sturnaras, en una resposta escrita a una delegació del Parlament Europeu (PE) que ha obert una investigació sobre la gestió de la crisi per part de la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional). Segons Sturnaras, "l'Eurozona no va diagnosticar a temps les causes de la crisi a Grècia i el sud d'Europa" i el programa d'austeritat es va aprovar en un moment en què el país estava ja en recessió "el que va causar dificultats addicionals, ja que (...) els ajustaments estructurals són més fàcils d'aplicar durant etapes de creixement econòmic".

En el primer programa es va donar "un gran èmfasi" a incrementar els impostos en lloc de reduir les despeses i, en canvi, no es va pressionar tant per millorar la recaptació d'impostos i la lluita contra l'evasió fiscal que, en opinió del ministre hel·lè de Finances, Yannis Sturnaras, "hauria d'haver començat molt abans".

Caiguda del PIB

A més, els càlculs inclosos en el primer rescat -maig de 2010- eren "molt optimistes" pel que fa a la reducció del dèficit, la reducció del deute (la previsió indicava que seria equivalent al 150% del PIB el 2013 quan és del 175 %) i la tornada al creixement, ja que es creia que Grècia abandonaria la recessió el 2012 i, en canvi, el seu PIB va continuar caient fins i tot el 2013.