El Consell de Ministres va aprovar ahir el decret que elimina les primes a les instal·lacions productores d'energia elèctrica a partir de fonts renovables, de cogeneració i de residus. Una decisió que perjudica seriosament la viabilitat d'algunes indústries -com les plantes de tractament de purins- o les que compten amb planta de cogenarció -com les que té Torraspapel a les seves plantes-.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va justificar el canvi per l'elevat dèficit de tarifa acumulat, que avui se situa en 29.189 milions d'euros, ha dit. El ministeri va recordar que, entre el 1998 i el 2013, aquestes instal·lacions van rebre més de 56.000 milions d'euros en primes. Amb el nou sistema, les instal·lacions rebran fins al final de la seva vida útil al voltant de 140.000 milions d'euros addicionals al que percebin al mercat.

Segons el nou règim retributiu a per a les renovables, cogeneració i residus, l'aportació de l'Estat en primes es reduirà en 1.700 milions d'euros.

Per al ministeri d'Indústria, aquestes ajudes s'han convertit en el cost regulat més important per al sistema elèctric, i per aquest motiu calia substituir el sistema actual per un altre "que asseguri la una rendibilitat raonable, que garanteixi l'estabilitat i que tingui caràcter definitiu".