La cooperativa La Fageda, coneguda per l'elaboració de iogurts i instal·lada al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, organitza des de fa un any i mig jornades formatives per a emprenedors socials que volen conèixer el seu model d'èxit, premiat en els últims anys.

Les peticions per conèixer de prop el funcionament de la cooperativa La Fageda arriben de diferents punts de Catalunya, l'estat espanyol i també de l'estranger, sobretot d'Amèrica Llatina. La majoria són emprenedors socials però també hi ha representants d'empreses i organitzacions amb responsabilitat social. Des que es va fer la primera sessió a la tardor de l'any passat, han passat pel Mas els Casals un total de 120 persones i cada vegada que s'ha convocat una nova jornada cada tres o quatre mesos hi ha hagut llista d'espera.

Segons explica la coordinadora del programa, Ester Carreras, tenen tanta demanda que per poder donar una atenció individualitzada caldria tenir una persona exclusivament fent això. "Però no ho podem fer perquè nosaltres ens dediquem a fer iogurts, no som una consultoria ni una empresa de formació", explica. Amb tot, van pensar que la millor fórmula era fer sessions de 20 persones per raons d'espai i per garantir la qualitat de la jornada. El fundador i president de La Fageda, Cristóbal Colón, és qui s'encarrega de dirigir la sessió que comença a les deu del matí i acaba pels volts de les cinc de la tarda.

El primer que fan els assistents és esmorzar plegats per començar a prendre contacte entre ells i després visualitzen un vídeo de la cooperativa. Seguidament, fan una visita de més d'una hora per la finca, on hi ha la granja de vaques i la fàbrica on es fan els iogurts i melmelades. Cap a les dotze comença el moment més esperat, la trobada amb Cristóbal Colón.

"Què hem de fer quan hem de prendre decisions i tot ens va en contra?"" pregunta un dels assistents amb gran interès. Colón respon: "Els éssers humans comencem a caminar sabent el que no volem; el que volem a vegades no està suficientment clar i es tracta de col·locar-te en posició d'escolta". I afegeix, "així és com et posiciones i l'univers t'ajuda a que t'apareguin les coses que et permetran identificar el que vols". I es posa com a exemple: "Jo no sabia que estaria aquí, fent iogurts, fa 32 anys. Jo només sabia que no em volia quedar al manicomi on treballava".

Aquestes són algunes de les preguntes que li plantegen al fundador de La Fageda. Una altra de les que acostuma a aparèixer és sobre les qualitats que han de tenir els emprenedors. Per Colón, el que s'ha de buscar és gent "bona, valenta, honrada, humil, amb ganes d'aprendre i preguntar i sobretot, compromesa". Per ell, més que aptituds del que es tracta és d'actituds alhora que assenyala un dels principals obstacles, pensar que ho saps quan no ho saps de veritat. Aquí és on l'emprenedor es pot equivocar de forma estrepitosa.

Transmetre els valors

Del que es tracta en aquestes sessions és transmetre els valors amb què es fonamenta el projecte de la cooperativa, com és el respecte als animals, la responsabilitat social i "que totes les persones estan capacitades per fer alguna cosa", detalla Ester Carreras. I afegeix que el que s'ofereix no és un "manual d'instruccions" però sí que una bona dosi d'empenta i "coratge" per tirar endavant el projecte que tenen al cap.