La collita de préssecs baixarà un 4% a Catalunya per la sequera a Girona i Barcelona

Es preveu un descens d'entre un 9 i un 10% de la recollida a la província

Recollida de préssecs en una fotografia d'arxiu.

Recollida de préssecs en una fotografia d'arxiu. / Jordi V.Pou

DdG

Les altes temperatures i la manca d'aigua a les zones productores de Girona i de Barcelona determinaran la collita de préssec i nectarina a Catalunya, que comença d'aquí a unes setmanes i en la qual es preveu un descens de producció del 4%. El sector, però, afronta la nova campanya amb optimisme per la bona qualitat i el calibre òptim que presenta la fruita. El director general d'Afrucat, la patronal de la fruita catalana, Manel Simon, ha reconegut que l'estrès hídric que van patir els arbres l'any passat ha afectat les primeres estimacions.

A tot el territori català, es preveu una collita de fins a 384.840 tones d'aquestes dues fruites en totes les seves varietats, davant de les més de 399.000 tones del 2023. Segons les dades presentades per Afrucat, Lleida recollirà un 4% menys de préssecs i de nectarines, Tarragona un 3% menys, Barcelona un 13% menys i Girona entre un 9% i un 10% menys. Una de les causes del descens, tant a les comarques barcelonines com a les gironines, és la reconversió que hi ha hagut (més importants a Girona), amb l'arrencada de presseguers i la plantació de pomeres. A més, en el cas Barcelona, on moltes finques es troben a zones de secà, els episodis de sequera de la campanya passada i la seva continuació aquest any han impactat negativament en les previsions.

Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries de la Conselleria d'Acció Climàtica, ha destacat "la normalitat d'aquesta campanya després de diverses temporades marcades per inclemències climatològiques que van afectar el potencial productiu". Per varietats, el préssec pla és el que reflecteix una caiguda més pronunciada, de l'11%, mentre que la nectarina presenta unes previsions molt semblants a les de l'any passat.

Una campanya comercial "ordenada"

Afrucat calcula que, a diferència del que va passar el 2023, no es tem un encavalcament de collites amb zones productores com les de Múrcia, per la qual cosa preveu una "comercialització ordenada i satisfactòria". "De moment aquestes són només les primeres previsions", ha admès Simon, "i caldrà veure com es comporta la fruita durant la calor de l'estiu" i "veure si som capaços de governar les possibles plagues".

En qualsevol cas, Simon ha confirmat l'optimisme dels productors davant d'una "normalitat comercial" i, sobretot, davant la recuperació del sector després de les dues campanyes de gelades, el 2021 i el 2022, que van enfonsar la producció a la meitat. "Hem recuperat el potencial productiu", ha dit el responsable d'Afrucat.

Gòdia ha recordat així mateix que Acció Climàtica continua treballant en l'elaboració d'un estudi de costos de producció "per donar la transparència necessària sobre la cadena productiva". En aquest sentit, la Generalitat calcula que els costos de producció abans de la distribució als centres comercials és de gairebé un euro per quilo, una xifra que és sensiblement superior als 70 cèntims de fa uns cinc anys.