El Govern ha restringit les possibilitats que fins ara tenien les comunitats autònomes per limitar l'expansió al seu territori de les grans superfícies (2.500 metres quadrats), alhora que els hi obre la possibilitat per decidir si les pot ?obrir amb llicència exprés. En tot cas, l'autorització només es podrà exigir quan les noves instal·lacions "siguin susceptibles de generar danys sobre el medi ambient, l'entorn urbà i el patrimoni historicoartístic". Més enllà d'aquests tres supòsits, les comunitats podran dir si estenen a botigues de qualsevol mida l'obertura, ampliació o trasllat sota el sistema conegut com a "llicència exprés", ara reservat a locals de 750 metres quadrats.

Així es desprèn de les modificacions introduïdes en la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista pel decret amb mesures per a l'estímul de l'economia, en vigor des de dissabte passat. Fins ara, només els establiments comercials de menys de 750 metres quadrats de superfície de venda podien obrir mitjançant el sistema de "llicència única o exprés", que permet obrir determinats negocis amb tan sols presentar una "declaració responsable" en la qual l'empresari assegura que compleix la normativa vigent. El text que persegueix adaptar la normativa a la Llei de Garantia d'Unitat de Mercat i les recomanacions de la Unió Europea, especifica que per atorgar autoritzacions -conegudes com a "segona llicència"- no es podran establir "requisits de naturalesa econòmica". Com a exemple, cita que hi hagi una demanda de mercat o un excés d'oferta o que es vulgui protegir un determinat model econòmic empresarial -petit comerç enfront de grans superfícies-, entre d'altres supòsits.

D'altra banda, mentre l'anterior article 6 de la Llei d'ordenació del comerç minorista deia que la regulació de l'autorització corresponia a l'autonomia, en la nova redacció diu que correspondrà a l'"administració territorial competent". En el seu preàmbul, el decret especifica que cada comunitat autònoma serà la que determini qui és l'autoritat competent en el seu territori per atorgar autoritzacions comercials. L'objectiu, afegeix, és aprofundir en la simplificació i racionalització administratives, consagrant el procediment integrat per a l'autorització comercial mitjançant la inclusió de totes les actuacions en un únic procediment que serà competència d'una sola autoritat -ajuntament o comunitat- que gestionarà les diferents fases a partir d'una mateixa sol·licitud.