George W. Bush va comparèixer ahir a la Rosaleda de la Casa Blanca per felicitar el que serà el seu successor i el primer president negre dels EUA. L'encara inquilí del número 1600 de l'avinguda Pennsilvània va al·ludir moltes vegades al caràcter històric d'aquestes eleccions, que han trencat barreres racials que molts nord-americans d'origen africà temien insuperables.

L'elecció d'Obama, va sostenir, representa "un triomf de la història nord-americana, un testament al treball dur, a l'optimisme i la fe en la promesa perdurable del nostre país". "Tots els nord-americans poden estar orgullosos de la Història que es va escriure ahir" en el comicis, va declarar Bush, qui va retre homenatge en especial a les generacions d'afronord-americans que van patir els anys de discriminació racial i van participar en la lluita pels drets civils.

Quan Obama, que prendrà possessió del seu càrrec el pròxim 20 de gener, entri a la Casa Blanca, "milions de ciutadans nord-americans es veuran desbordats d'orgull en aquest moment inspirador pel que tant han esperat", va apuntar el president sortint. Serà commovedor veure el president Obama, la seva dona, Michelle, i les seves precioses filles entrar per la porta de la Casa Blanca" va afegir.

Bush, que també va retre homenatge al candidat derrotat, el republicà John McCain, que "seguirà aportant una contribució extraordinària al nostre país", va prometre fer tot el que estigui en la seva mà perquè la transició cap al nou Govern sigui al més fàcil possible.

El president sortint va declarar la seva "completa cooperació" amb l'equip del seu successor en els 76 dies que falten fins al 20 de gener i va assegurar que el mantindrà "completament informat" sobre les decisions que es prenguin fins aleshores.

Obama, per la seva part, ha deixat clar que vol posar-se en marxa com més aviat millor. El president electe rebrà avui mateix la seva primera sessió informativa sobre assumptes d'Intel·ligència, idèntica a la que s'ofereix cada dia al president sortint.

En una carta als funcionaris de la institució, el director de la CIA, Mike McConnell, va indicar que Obama podrà "veure tota la gamma d'opcions que despleguem" en benefici del país.

En aquesta primera sessió informativa McConnell presentarà els assumptes a abordar i dos funcionaris de l'agència s'encarregaran de desenvolupar-los.

L'equip de transició d'Obama, encapçalat per l'excap de Gabinet de la Casa Blanca John Podesta, té previst començar a anunciar els seus nomenaments ja la setmana que ve, molt més ràpid de l'habitual en els relleus de Govern dels Estats Units.