Una cadena de televisió israeliana va fer públic dijous un vídeo en el qual es veuen les suposades tortures per part d'un grup de soldats israelians a un presoner palestí, al qual humilien i obliguen a dir frases vexatòries. En el vídeo s'observa el detingut, pel que sembla, en un lloc de control de Cisjordània, amb els ulls embenats, agenollat i les mans lligades a l'esquena.

Un dels soldats, que la cadena identifica com a "golanis" -la Infanteria que el 1973 va reconquerir el Golan després de la incursió dels comandos sirians- obliga el detingut a dir frases com "el meu pare va anar a treballar i em va a portar un regal, un pal per al meu cul". Mentrestant, s'escolta de fons com els altres se'n riuen. "Fem-li tots un aplaudiment", insta el presumpte principal maltractador. La cadena va entrevistar un excomandant d'aquesta força militar, qui va criticar l'acció. L'Exèrcit ha obert una investigació.

En un altre ordre de coses, la secretària d'Estat dels EUA, Condoleezza Rice, va reconèixer ahir que l'objectiu que israelians i palestins arribin a un acord de pau abans de final d'any no és realista, encara que va destacar que les negociacions no han fracassat. "El camí cap a la pau ja és més curt, encara que la pau encara no s'hagi aconseguit", va manifestar Rice a la ciutat cisjordana de Ramal·la després d'entrevistar-se amb el president palestí, Abu-Mazen.

La cap de la diplomàcia nord-americana es referia així a l'ombra que planeja sobre el futur del procés de pau, atès que Israel celebrarà eleccions generals el proper 10 de febrer i igualment es produirà un canvi a la Casa Blanca el 20 de gener, amb la presa de possessió del nou president dels EUA, Barack Obama, fet que podria influir o endarrerir l'avanç de la negociació.

Israelians i palestins es van comprometre fa un any a Annapolis (EUA) a reprendre el procés de pau per arribar a un acord que posi fi al conflicte i estableixi les bases d'un Estat palestí abans que finalitzi el mandat de l'actual president nord-americà, George W. Bush. No obstant això, tot i les nombroses reunions entre les parts, de moment no han sortit resultats visibles de la taula de negociació.

L'optimisme de Rice

Rice, de visita per la zona per revisar els últims avenços en aquest canal de diàleg, va afirmar ser conscient que els crítics afirmarien que "el procés d'Annapolis i les negociacions han fracassat", però va incidir que "de fet, és tot el contrari". "El procés d'Annapolis ha fixat els fonaments de l'eventual establiment de l'Estat de Palestina", va explicar la cap de la diplomàcia nord-americana.