El president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar "urgent" i "prioritari" que la UE garanteixi l'estabilitat financera i, sense nomenar-lo, va demanar al Banc Central Europeu que actuï perquè els països i les entitats financeres puguin refinançar el seu deute als mercats. En roda de premsa a Chicago durant la cimera de l'OTAN, Rajoy va fer referència a la reunió extraordinària que celebraran els 27 socis europeus a Brussel·les demà i es va mostrar disposat a debatre de tot, fins i tot d'eurobons, però va deixar clar que allò importants és "prendre decisions" que puguin entrar en vigor en 24 hores.

En aquest sentit, el primer ministre britànic, David Cameron, va tornar a assegurar que Europa no ha fet el suficient per resoldre definitivament la crisi de la zona euro, però va assegurar que les seves crítiques volen ser "constructives".

Encara que va considerar "lloable" allò decidit fins ara a l'Eurozona en termes de tornar la competitivitat a les economies afectades per la crisi, erigir tallafocs per protegir als països endeutats i recapitalitzar els bancs, "el cert -va dir- és que encara no hem fet el suficient per resoldre amb decisió la crisi".

Diàleg Rajoy-Obama

Paral·lelament, Rajoy va analitzar amb el president nord-americà, Barack Obama, la crisi que viu Espanya i la zona euro i la necessitat de garantir l'estabilitat financera. El cap de l'Executiu espanyol va revelar que havia parlat dues vegades amb Obama i va assenyalar que havien estat converses "molt instructives" per a ell. Segons va explicar, no van tractar els problemes de la banca ni la reforma financera, però sí la situació de l'economia espanyola i europea.

Per altra banda, Rajoy parlarà avui amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per intentar fixar una postura comuna per a la cimera de la UE, encara que les seves postures es perfilen molt distanciades en temes com els eurobons o el calendari de consolidació fiscal. El president del Govern va anunciar que demanarà coherència en els seus plantejaments a Rubalcaba i que compleixi els acords que en el seu moment va subscriure amb el PP per a l'estabilitat pressupostària.

En un altre ordre de coses, l'OTAN va afirmar que l'inici a mitjan 2013 de l'última fase del procés de transferència de la seguretat a l'Afganistan a les autoritats de Kabul no suposa que s'estigui accelerant la retirada de tropes d'aquest país. Aquesta entrega "no suposa una acceleració del nostre full de ruta", va afirmar el secretari general de l'Aliança, el danès Anders Fogh Rasmussen.

Finalment, Obama va destacar l'interès de la comunitat internacional en un Afganistan "estable i segur", tot destacant els "importants progressos" que ja s'han fet.