El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, va avançar que dilluns espera concretar diverses mesures contra els desnonaments, com "la paralització temporal dels desnonaments que afecten famílies més vulnerables". El cap de l'Executiu va assegurar que el Govern treballa per poder definir millor "els llindars d'exclusió" i aconseguir que es puguin "aplicar millor els codis de bones pràctiques". Rajoy va garantir que el Govern està abordant el problema dels desnonaments "amb tota la serietat i la humanitat", malgrat que és "molt difícil", i va recordar el diàleg obert amb el PSOE.

En aquest sentit, representants del Ministeri de la Presidència i d'Economia van decidir avançar els contactes per ultimar una proposta encaminada a evitar desnonaments, després que ahir se suïcidés una dona quan anava a ser desallotjada del seu pis a Barakaldo.

La víctima, Amaia Egaña, va ser edil socialista a Eibar (Gipuzkoa) i estava casada amb José Manuel Asensio, qui va ser regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barakaldo durant l'etapa que Carlos Pera (PSE-EE) va ser alcalde de la localitat, entre 1991 i 2003. La dona va pujar a una cadira, va llançar-se des del balcó i va morir a l'acte. L'acció es va produir minuts abans que arribés la comitiva judicial que havia d'executar el desnonament. La seva mort va provocar una gran consternació a Barakaldo on era molt coneguda per la seva etapa pública.

Fonts del Govern del PP van informar que havia considerat urgent avançar en una proposta relativa a aquests períodes de carència per impedir que es facin efectius els desallotjaments de les famílies afectades, després que dues persones s'hagin suïcidat a Espanya en menys de vint dies per aquest motiu. De fet, la intenció del Govern és portar la seva iniciativa a la reunió que tindrà dilluns que ve amb representants del PSOE per intentar arribar a un acord entorn de l'adopció de noves mesures que pal·liïn el problema dels desnonaments, augmentat amb motiu de la crisi econòmica.

El passat dimecres la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, van mantenir una reunió per intentar acostar postures.Precisament, Valenciano, va demanar al Govern i als bancs que, fins que hi hagi una nova llei, frenin tots els desnonaments d'habitatge únic. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va advocar per aplicar un canvi "profund" en la legislació en matèria de desnonaments per evitar situacions com els suïcidis de persones que no poden afrontar el pagament d'hipoteques.

En aquest mateix sentit, el vicepresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Fernando de Rosa, va afirmar que la llei que regula els desnonaments d'habitatges "no és l'adequada i ha de reformar-se". Així mateix, el jutge degà de Barakaldo, Juan Carlos Mediavilla, que es va encarregar de l'aixecament del cadàver de la dona que s'havia suïcidat, va demanar la modificació de la legislació actualment vigent perquè successos d'aquest tipus no es tornin a repetir.La portaveu del Govern basc, Idoia Mendia, va opinar que haurien d'aplicar-se ja moratòries a tots els alçaments per desnonament de primers habitatges dels qui es troben en situació de desocupació.

Va reclamar a més que es tramiti per via d'urgència la reforma legal que està elaborant el Govern d'Espanya amb aquest mateix objectiu d'evitar que les famílies que acumulin impagats hagin, finalment, d'abandonar els seus habitatges.

Per la seva banda, el lehendakari en funcions i secretari general del PSE-EE, Patxi López, es va mostrar "destrossat" per la mort d'Amaia Egaña, qui considerava "una amiga".El candidat a lehendakari del PNB, Iñigo Urkullu, va expressar la seva disposició a adoptar mesures urgents per frenar el drama dels desnonaments sense esperar a la formació del nou govern i va defensar suspendre les ordres de desallotjament i de paralitzar noves demandes fins que s'aprovi una llei. En el seu bloc, Urkullu informa que en la consecució d'aquest compromís, s'està treballant des de fa dies amb les principals entitats financeres d'Euskadi. Sindicats i partits van expressar la seva solidaritat amb la família de la morta, al temps que col·lectius com Stop Desnonaments van demanar als bascos que es mobilitzin per intentar evitar que més famílies hagin d'abandonar els seus habitatges.