La imatge del president francès, François Hollande, entre els seus ciutadans no deixa d'empitjorar i trencar tots els rècords d'impopularitat, un deteriorament que per ara sembla beneficiar de manera indirecta el primer ministre, Manuel Valls. L'últim sondeig conté algunes dades aclaparadores per a la gestió d'Hollande, que aquesta setmana arriba a la meitat del seu mandat.

Gairebé la pràctica totalitat dels enquestats (97%) pensa que el president ha fracassat en les seves polítiques per crear ocupació, el gran objectiu que Hollande es va marcar per arribar a l'Elisi. Més inquietant encara per al president és que el 71% dels francesos advoca perquè Valls agafi les regnes del país en lloc d'Hollande fins al final del quinquenni presidencial, que hauria d'acabar el 2017 amb la celebració de noves eleccions.

Per ara, el primer ministre apunta sense disparar. Públicament defensa el president, però no desaprofita l'oportunitat de marcar distàncies amb les seves polítiques, convertit en apòstol de la refundació del socialisme francès.

Dijous que ve, en una entrevista per la televisió pública, Hollande intentarà revertir la inèrcia que l'ha conduït a un carreró de difícil sortida. "Hollande no ha aconseguit resoldre el problema de l'atur, que fins i tot ha crescut. Això, al costat de les promeses no complertes o decisions polèmiques com el matrimoni homosexual, ha arrossegat la seva presidència", va assenyalar Jean Chiche, expert del centre d'estudis polítics de la Universitat Sciences Po.

Els sondejos no mostren pietat amb el president, ja que només el 13% dels francesos dóna suport a la seva gestió. El seu escàs marge de maniobra, indica Chiche, només passa per una improbable millora de la situació econòmica i perquè l'anomenat "pacte de responsabilitat" amb els agents socials tingui efecte amb la creació d'un milió de llocs de treball, com es va anunciar en el seu dia.

Enmig d'aquesta situació, Valls reforça diàriament seu perfil centrista (dretà per als seus crítics), proper a l'empresa i d'home amb caràcter.