L'Audiència de Màlaga ha anul·lat el tercer grau penitenciari o de semillibertat aprovat per a l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz per malaltia greu i incurable, en considerar que el seu estat no és terminal i que a més pot blanquejar les «ingents» quantitats de diners que no s'han recuperat.

La secció tercera de l'Audiència de Màlaga atén el recurs de la Fiscalia i destaca que l'exalcalde, amb condemnes que sumen 13 anys i 12 mesos per diversos casos de corrupció, pateix diverses patologies greus i incurables. No obstant això, l'Audiència precisa que el seu estat «no és en absolut terminal», i afegeix que no hi ha raons humanitàries o de dignitat personal que justifiquin el nou règim penitenciari que va ser aprovat el passat 3 d'agost.

La Fiscalia, en el seu recurs, no descartava que Muñoz eludís l'acció de la Justícia si obtenia el tercer grau i assenyalava que mantenia «intacta» la seva capacitat de delinquir perquè «els múltiples delictes que va cometre al llarg de la seva carrera criminal no van necessitar una bona forma física», segons recorda l'Audiència.

El jutge de vigilància penitenciària va acordar a principis d'aquest mes concedir el tercer grau a Muñoz per la manca de facilitat per tornar a delinquir, per l'escassa perillositat de l'intern i per raons humanitàries i de dignitat personal a causa del seu deteriorat estat de salut.

No obstant això, i després d'assenyalar que no és un fet objectiu que la presó empitjori l'estat físic de Muñoz, l'Audiència afegeix: «El fet d'estar desconnectat de la vida política comporta que probablement no pogués perpetrar delictes com els que va cometre».

En aquest sentit, afegeix que com que «les seves facultats intel·lectives no es troben afectades» i dels seus delictes va obtenir «ingents quantitats de diners que no s'han pogut recuperar i que molt probablement es troben ocults, no és desgavellat pensar que podria intentar fer-los aflorar d'alguna manera blanquejant-los, el que determinaria la comissió de nous fets delictius».

L'acte del Jutjat d'Institucions Penitenciàries que li va atorgar el tercer grau va destacar el seu deteriorat estat de salut i l'«alta possibilitat» de patir una mort sobtada, ja que té entre les seves dolències una cardiopatia isquèmica-hipertensiva, diabetis mellitus tipus I i dislipèmia.