Vint-i-quatre hores després que es filtrés la notícia que la Federació Espanyola d'Atletisme li havia obert expedient per un possible dopatge per EPO, Josep Lluís Blanco va omplir La Carpa de Sant Cugat del Vallès en una conferència que va aplegar gairebé tres centenars d'assistents, la majoria dels quals amics i coneguts, que van mostrar-li tot el seu suport. Blanco va ser un dels ponents d'una conferència organitzada pel seu equip, La Sansi.com, prevista ja de feia moltes setmanes. Serè i tranquil, Blanco es referma en el comunicat que va emetre dijous al vespre on defensava la seva "absoluta innocència" i revelava que li van comunicar la irregularitat 72 dies després. El seu nom ha quedat esquitxat i n'és conscient de la mateixa manera que manté que és innocent i que el Comitè de Competició té les proves i al·legacions suficients que ho "demostraran".

El cas Fernández

En aquest sentit, Blanco ha escollit l'advocat Eduard Bas perquè li porti la defensa. El lletrat ja va ser l'encarregat de dur el cas de l'atleta de Canet de Mar, Ricard Fernández, a qui, cinc anys després que la Federació Espanyola fes públic que havia donat positiu per EPO l'any 2004, el Tribunal Superior de Justícia va dictaminar al seu favor tot assegurant que el positiu mai havia existit. "El més important és que et respectin la presumpció d'innocència", assenyalava ahir Fernández en conèixer l'expedient a Blanco. El maresmenc va explicar que en el seu cas, hi havia hagut nombroses irregularitats com per exemple que va ser la mateixa persona que havia fet la primera anàlisi la que va va fer la contraanàlisi i, a més a més, al mateix laboratori. "Va ser il·legal. S'han de fer en laboratoris diferents", detallava l'atleta ja retirat. El positiu del de Canet va arribar just després que s'acusés la Federació de poc bel·ligerant en la lluita contra el dopatge abans dels Jocs del 2004. Fernández va haver d'esperar cinc anys a que la justícia li netegés el nom i li restitutís els títols guanyats. "Quan surt una cosa així, t'esquitxa de cap a peus. He guanyat el judici perquè el positiu mai va existir però encara estic esperant les disculpes públiques del president del Federació", revela l'exatleta. Fernández assegura desconèixer els detalls del cas de Blanco però ressalta que és "estrany" que li comuniquessin el presumpte positiu 72 dies després. "No és normal", diu al mateix temps que anima Blanco a "defensar-se al màxim" i desitja que "tant de bo" tot sigui un error.

L'advocat Bas va poder demostrar la innocència de Fernández i ara s'ha posat al capdavant de la defensa de Blanco. Fonts properes a l'entorn de l'atleta asseguren que el cas de Blanco és encara "molt més clar" que el de Fernández i que les proves ho demostraran. El retard amb què va ser comunicat el pressumpte positiu i el fet que el passés 9 controls més, abans i després del Campionat d'Espanya d'Avilés al mes de juliol -on se li va detectar el suposat positiu- fa que el lloretenc estigui tranquil i amb confiança que al final el Comitè de la Federació acabi provant la seva innocència.