El protocol previst per la llei per extreure l'amiant de la carretera Barcelona preveu l'aïllament de la zona, que s'haurà de cobrir amb carpes. El 89% dels lectors de diaridegirona.cat que va respondre l'enquesta creuen que tot el procediment d'extracció hauria d'anar a càrrec de l'Estat, ja que és qui va asfaltar la carretera amb amiant l'any 1982. Només el 8% pensen que ho hauria de finançar l'ajuntament de Girona, com a gestor que és de les reformes de la ciutat. El 3% va respondre NS/NC.

La carretera de Barcelona de Girona s'haurà de cobrir amb carpes de plàstic per retirar l'amiant que s'ha trobat barrejat a l'asfalt. La substància genera elements contaminats durant la seva manipulació i per aquest motiu s'hauran de prendre moltes prevencions. Tot el protocol està previst per la llei i està orientat a protegir tant els treballadors com tot l'entorn de les partícules que es poden alliberar. En el cas de Girona, hi haurà algun element novedós, ja que és la primera vegada que el material s'ha d'extreure de l'asfalt.

El protocol -previst en la Nota Técnica de Prevenció NTP 543 del Ministeri de Treball-concreta que s'han de prendre "aquelles mesures precises per tal d'eliminar o reduir l'emissió de pols". En aquest sentit s'exigirà l'aïllament de la zona de treball. En aquest sentit explica que "es pot fer mitjançant recobriment amb plàstic", però afegeix que "si cal per al bon aïllament de la zona de treball, s'utilitzarà una estructura desmuntable recoberta de plàstic". La carpa ha d'evitar que la pols surti a l'exterior i per tenir més garanties també es faran mostreigs analitzant l'aire.

El principal objectiu és sempre evitar el contacte amb la pols. Per això la legislació marca que s'han d'utilitzar el mínim d'eines possibles que generin pols i a més s'han de fer procediments humits. L'aigua utilitzada ha de ser filtrada abans del seu abocament a la xarxa general. Per embalar les peces que es vagin extraient s'utilitzen sistemes de confinament per evitar que s'escapin particules.

Tot aquest procediment d'extracció al qual obliga la llei és el que ha determinat que s'ajornin les obres i que s'hagi de buscar un finançament sumplementari.

El pla per extreure l'amiant també preveu restriccions per la contracció de treball, així com per les hores de treball. En aquest sentit, els treballadors hauran d'anar completament coberts, utilitzar mascareta i guants. El més laboriós serà vestir-se i desvestir-se, ja que pel mig hauran de passar per un habitacle on hi haurà una dutxa. L'objectiu sempre és el mateix: evitar que la pols arribi a l'exterior de la carpa.

Una conferència al setembre

L'Ajuntament de Girona ha anunciat que organitzarà una conferència pública amb experts perquè informin totes les persones interessades sobre l'amiant de la carretera Barcelona. La tinent d'alcalde de Via Pública, Isabel Salamaña (PSC) va informar que la convocatòria es repartirà a tots els domicilis de Girona un cop s'hagi concretat la data.

La regidora va explicar que "l'Agència de Salut Pública ja s'ha posat a disposició de nosaltres per quan s'hagi de celebrar aquesta reunió". En aquest sentit, va afegir que hi haurà un expert tècnic que parlarà de quin serà el procediment a seguir per eliminar-lo i també comptaran amb una especialista en salut per resoldre els dubtes sobre les afectacions de l'amiant.

Per altra part, l'Ajuntament de Girona va assegurar ahir que "qualsevol persona que necessiti informació sobre el cas es pot adreçar al mateix Ajuntament, o bé directament a l'Agència de Salut Pública". Isabel Salamaña va indicar que "l'Ajuntament adreçarà les persones que estiguin preocupades als experts pertinents". En aquest sentit, la regidora va assegurar ahir que "Salut Pública té un protocol establert per a totes les persones que puguin estar preocupades per si han estat en contacte amb la pols de l'amiant".

A més, Salamaña va concretar que les empreses que han estat treballant a la carretera Barceloan en els darrers anys i que han hagut d'obrir rasses se'ls ha informat d'aquesta troballa. "En concret són un parell d'empreses i una d'aquestes és precisament la que ho va descobrir fent les cates", va indicar. Tot i això, els treballadors que hagin pogut estar en contacte amb la pols disposen de l'Agència de Salut Pública perquè se'ls faci exàmens preventius.