L'Ajuntament de Girona i l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial han arribat a un acord a l'hora d'instal·lar estufes a la via pública. Es tracta d'una qüestió que durant anys ha generat alguns conflictes i que, finalment, sembla que s'ha decidit quines mesures s'hauran de seguir per als restaurants que decideixin posar-ne.

L'acord estableix que permetran estufes d'elèctriques enganxades sota els para-sols de les terrasses, sempre que s'indiqui com s'endollen i que es comprovi que els cables i les connexions no perjudiquen el pas ni la integritat dels vianants. També es permetran les estufes de propà, que es cobraran al mateix preu que un establiment paga quan demana posar taules i cadires. Això ho va explicar ahir la tinenta d'alcalde de Coordinació Territorial i Via Pública de l'Ajuntament de Girona, Isabel Salamaña.

D'aquí a unes setmanes les temperatures començaran a ser baixes i alguns locals on no es permet fumar veuran com els seus clients han de fer-ho a fora perquè a dins està prohibit. Aquells bars i restaurants que no proporcionin escalfor a l'exterior poden veure com, mica a mica, els hi baixa la clientela. La qüestió es pot complicar més si tira endavant una llei antitabac més restrictiva que prohibeixi totalment el fum a l'interior de qualsevol local de pública concurrència.

Per aquest motiu, alguns ja han començat a pensar en el sistema per posar estufes a la via pública. La majoria de locals que per ara han demanat poder utilitzar sistemes per escalfar l'exterior del recinte estan situats a la plaça de la Independència. La mesura ja fa alguns anys que s'aplica a Girona, però havia causat alguns estira-i-arrossa. El més sonat va ser un establiment del carrer Albareda que assegurava que l'equip de govern no el deixava instal·lar estufes de propà a la seva terrassa. Salamaña, va explicar ahir que aquest cas, a finals de l'any 2005, va ser un malentès voluntari del responsable que es negava a pagar per ocupar la via pública amb l'estufa.

Alguna queixa

Però no tothom està rebent resposta de l'Ajuntament. Un negoci siuat a la plaça del Pou Rodó afirma que ha demanat el permís a l'Ajuntament per poder posar estufes de propà a la seva terrassa. La petició va entrar el 7 de setembre. Es va pagar l'impost necessari i ja tenen les estufes a punt. Tot i això, encara no han rebut resposta i temen que el silenci es mantingui durant mesos i, que per aquest moriu, perdin diners. Salamaña es va comprometre ahir a respondre la petició d'aquesta sol·licitud els propers dies.