Un grup de veïns i comerciants de la plaça Poeta Marquina han començat a recollir signatures contra els altaveus per foragitar els estornells, les molestes aus que continuen estenent la seva catifa d'excrements al carrer. Els botiguers expliquen que «no és cap solució perquè continuen aquí i l'únic que fan és espantar les persones». Avisen que «no hi ha cap solució que hagi funcionat, excepte la poda dels arbres, i no volem aturar-nos fins que no trobem la manera de fer-los fora». Els afectats afirmen que «hem perdut clients i molts veïns ja no aparquen ni a les nits per no trobar-se els cotxes plens de merda».

Com si la cadena tròfica s'hagués alterat, els rapinyaires, lluny d'espantar els estornells, han acabat provocant desenes de víctimes entre els ciutadans: el soroll és més molest fins i tot que els propis excrements, que a més no han desaparegut.

Els comerciants han explicat que porten més de deu anys batallant contra la plaga i que «l'Ajuntament no ha aconseguit res que funcioni». Només admeten com a excepció «els anys que es van podar els arbres perquè es desacostumessin i marxessin», explica un dels propietaris de botigues del sector. Tot i això reconeixen que no es poden tallar les branques cada any perquè es farien malbé els arbres, però lamenten que l'Ajuntament hagi desistit de trobar una solució.

En la recollida de signatures lamenten que «els successius sistemes instal·lats no han estat objecte del seguiment necessari per fer-los efectiu». Denuncien que «enguany no s'ha vist el personal municipal controlant els funcionament dels altaveus instal·lats, ni preocupant-se de fer coincidir la seva posta en marxa amb l'horari d'arribada dels ocells». Afirmen que «si així ho haguessin fet s'haurien adonat de l'absoluta inutilitat d'aquests sorolls repetitius, als quals s'acostumen les aus en un breu període de temps».

Més brutícia

Els veïns relaten que «no sabem si és per l'augment del nombre d'ocells, per la climatologia més calorosa i humida d'aquest darrer estiu o per quin altre motiu, la situació d'aquests darrers mesos no es pot definir amb altre adjectiu que el de 'fastigosa' i fins i tot, perillosa per a la salut».

Els botiguers lamenten la ferum que deixen anar les dejeccions, però afegeixen que «la pudor només és una molèstia, és més preocupant el perill per a la salut que poden comportar el munt d'excrements que hi ha, justament en un espai dedicat a l'esbarjo d'infants i adults, amb parades de transport públic i escolar i on també s'hi serveix menjar a l'aire lliure».

Afirmen que hi ha llocs on els vianants arriben a relliscar sobre la capa de «viscosa» que han creat les merdes d'ocells.