La Mancomunitat de Santa Eugènia reclama a l'Ajuntament de Girona que desencalli el Pla d'Educació i Convivència, que, segons explica, al llarg dels últims 14 anys ha permès desenvolupar projectes educatius i comunitaris que han contribuït a millorar la convivència i la cohesió social al barri. Segons la Mancomunitat, el Pla s'ha "estancat i paralitzat" durant aquest curs, fent perillar projectes molt arrelats al barri. "Això pot representar una pèrdua important", assenyala Ramon Macaya, president de l'Associació de Veïns i membre de la Mancomunitat. Per això, els membres de la Mancomunitat han demanat una reunió amb l'alcalde, Carles Puigdemont, per parlar d'aquest tema.

Segons Macaya, el Pla ha permès desenvolupar, entre molts altres, projectes lingüístics, aules d'estudi, reforçar la feina de les associacions de pares i mares d'alumnes, facilitar la integració de nouvinguts, organitzar Carnestoles i altres activitats, treballar en projectes de gestió dels espais públics i fins i tot crear un grup de percussió al barri.

Segons Macaya, però, durant aquest any el Pla s'ha paralitzat, de manera que està a punt d'acabar el curs escolar i encara no s'ha desencallat. Segons assenyala, veuen bona predisposició per part de l'Ajuntament per tal de mantenir-lo, de manera que no saben quin és el problema. Per això, la Mancomunitat, després d'haver-se reunit amb regidors, vol mantenir ara una trobada amb l'alcalde, ja que consideren el Pla de vital importància pel barri. "Gràcies a ell s'han pogut evitar molts problemes socials", assenyala Macaya. Per això, malgrat donar-lo ja per "perdut" durant aquest any, confien en negociar per poder recuperar-lo de cara al curs vinent.

A banda del Pla d'Educació i Convivència, la Mancomunitat també reivindica els antics local del Club Sant Jordi per a l'Associació de la Gent Gran de Santa Eugènia. Segons recorden, l'Associació es va crear després que Caixa Catalunya decidís tancar-los. Malgrat que l'Ajuntament va cedir els locals del que havia de ser el Centre de Dia per ubicar-los, la Mancomunitat recorda que els locals del Club Sant Jordi segueixen tancats "malgrat les presses que van tenir per fer fora els avis i àvies", i considera que eren els més pensats i preparats per a la gent gran. Per això, continuen considerant que són la millor opció per a la gent gran.

La Mancomunitat, d'altra banda, també està pendent de signar el conveni de cessió per part de l'Ajuntament de l'antiga biblioteca Salvador Allende per a l'ús de les entitats, després que ara fa un any se signés el conveni de cogestió entre l'Ajuntament i la Mancomunitat per gestionar determinats espasi i horaris del centre.

Reunions mensuals

La Mancomunitat es va crear ara fa més d'un any amb l'objectiu de consensuar els problemes i reivindicacions del barri, mancomunar esforços, activitats i recursos i establir una via de comunicació conjunta i directa amb l'Ajuntament. Per això, la Mancomunitat es reuneix un cop al mes.