La secció tercera de l'Audiència de Girona ha absolt l'empresari Bernard Andrighetto, condemnat per assassinar la dona a trets l'octubre del 2011 a una casa de Girona, del delicte d'estafa. Andrighetto es va tornar a asseure a principis d'aquest mes al banc dels acusats per haver comprat mercaderia a dues empreses amb pagarés sense fons. Tot i això, el tribunal ha resolt que l'empresari no sabia, en el moment de contractar les empreses o abans de fer-ho, que no disposava dels fons suficients per pagar les factures.

La sentència de l'Audiència ha considerat provat que Andrighetto va fer dues comandes de mercaderia -per comprar roba, aixovar i objectes per a la llar- a dues empreses gregues, per un valor total de més de 61.000 euros. Llavors, l'empresari encara era propietari de la cadena de botigues «Splaff» (uns establiments semblants a un «Tot a 100» per als quals ell mateix havia protagonitzat anuncis sonats; fins i tot, apareixent despullat en pancartes). Per pagar les dues factures de les companyies gregues, entre el maig del 2010 i l'abril del 2011 Andrighetto va fer cinc pagarés.

Malgrat tot, les dues empreses no van arribar a cobrar mai perquè els pagarés no tenien fons. En el judici, l'empresari va assegurar que no havia pagat «per impossibilitats econòmiques», ja que va apuntar que s'havia «arruïnat». De fet, l'advocat Manel Mir -representant de l'acusat- va demanar l'absolució, al·legant que Andrighetto no va poder abonar els pagarés perquè no va poder. «Passava per dificultats econòmiques», va remarcar en el judici.

Així, la sentència ha recollit el relat del lletrat de la defensa, ja que el tribunal ha subratllat que no ha quedat provat que l'empresari «actués amb la intenció d'enriquir-se il·lícitament ni que aparentés una falsa solvència». La resolució de l'Audiència ha donat per acreditat que la companyia d'Andrighetto va fer fallida. Per això, ha conclòs que Andrighetto no coneixia, quan va contractar les empreses, «que no disposava dels fons suficients per fer front a alguna de les dues factures».

S'enfrontava a quatre anys de presó

La sentència també ha recordat que els dos deutes que reclamen les companyies gregues formen part del concurs de creditors de l'empresa d'Andrighetto, que es tramita des del jutjat mercantil de Girona. La fiscalia sol·licitava per a l'empresari una pena de quatre anys de presó i el pagament d'una multa de 1.800 euros per un delicte d'estafa. Per l'assassinat de la seva parella l'octubre del 2011, Andrighetto va ser condemnat a 18 anys i nou mesos de presó.