Un dels centres culturals considerats més importants dels 18 municipis que configuren el Parc Natural del Montseny és el Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies. Conscient de tenir un espai sense parangó en aquesta zona, l'Ajuntament el vol promocionar amb un ambiciós projecte que integra els elements turístics i patrimonials del territori. Sota la batuta de les regidories de Turisme i Comerç, la mesura principal que es posa en marxa consisteix en l'obsequi de 10.000 entrades per visitar el Museu Etnològic que les botigues, cases de turisme rural, càmpings, apartaments, hotels i altres establiments comercials i turístics oferiran gratuïtament als seus clients com a al·licient complementari de la seva estada a la població.

El centre cultural municipal La Gabella acull el Museu Etnològic del Montseny, ubicat en un edifici del segle XVII, a pocs metres de la Casa de la Vila, l'esglèsia parroquial i la plaça porticada amb el centenari i emblemàtic Arbre de la Llibertat, plantat l'any 1873.

Aquest equipament rep anualment uns 50.000 visitants i entre els molts elements que s'hi poden trobar destaca una sala dedicada a les troballes que s'han fet al Castell de Montsoriu, el més gran d'estil gòtic de Catalunya i, especialment, una gran vaixella de ceràmica del segle XVI. La primera planta està dedicada a l'evolució de les diferents formes de vida al Montseny, es a dir, agrícola, forestal i oficis tradicionals. I a la segona, es mostra la industrialització de la zona i s'hi pot veure una tartana de finals del segle XIX i un dels primers autocars, encara de fusta, fabricat a Arbúcies a principis del segle XX. En l'última reforma s'ha incorporat un mur escenogràfic que reprodueix un bosc del Montseny, amb els seus sons i les diferents clarors del dia.

En una vitrina s'exposa una col·lecció de minerals propis del Montseny, trobats i cedits pel doctor en Geologia, Germán Álvarez, ex director del Institut Montsoriu. Es tracte de peces molt valuoses fruit d'un treball científic laboriós i constant de recerca per la muntanya durant molts d'anys.