L'Ajuntament de Maçanet de la Selva subministrarà garrafes d'aigua potable als veïns de la urbanització Residencial Park, mentre es mantingui vigent el ban municipal que determina que l'aigua que gestiona l'empresa Rec Madral, no és apta per al consum. Aquest ban va ser emès el passat 2 d'abril -només dos mesos més tard de l'aixecament de l'últim- després que les analítiques realitzades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, determinessin que a part d'elevades concentracions de ferro i manganès, també s'havia detectat un excés d'alumini a l'aigua.

Segons va explicar ahir l'alcalde, Antoni Guinó (CiU), aquesta mesura té com a objectiu «donar temps» a Rec Madral perquè compleixi les indicacions fetes per Salut i estableixi un sistema de tractament adequat que permeti garantir la potabilitat i qualitat de l'aigua. En concret, l'empresa disposa d'un termini de deu dies després dels quals, si no ha fet cap actuació al respecte, el consistori no descarta «intervenir» el servei de subministrament d'aigua a Residencial Park. «Estem buscant una empresa que es pugui fer càrrec de donar un servei com cal» va avançar Guinó, qui va afegir que, aquest canvi hauria de ser «d'un dia per l'altre». «Arriba un moment en què has d'actuar, perquè la situació és molt greu» va destacar el batlle, qui va afegir que el Departament de Salut ja ha comunicat a Rec Madral i al consistori que no farà més analítiques fins que l'empresa hagi millorat la xarxa.

Així, segons aquesta decisió, que va ser aprovada dimarts passat per Junta de Govern Local, el repartiment de l'aigua es farà els dimarts i divendres de cada setmana d'onze del matí a una del migdia a la zona esportiva de la urbanització mitjançant un camió de la brigada municipal que anirà equipat amb garrafes de 6,25 litres. Cada veí tindrà dret a quatre garrafes d'aigua -dues dimarts i dues més dijous- gratuïtament, i per poder-hi accedir haurà de presentar el DNI i el rebut de l'aigua per tal que el consistori pugui comprovar que viu a la urbanització, on actualment hi ha 1.700 comptadors censats. «Calculem que repartirem entre 4.000 i 5.000 garrafes d'aigua, però poden ser més o menys perquè no sabem quant de temps durarà o quanta gent vindrà a buscar-ne» va assenyalar Guinó.

La distribució de l'aigua, que començarà la pròxima setmana, la farà l'empresa Distribució Sant Julià S.A. a qui, segons el contracte que tindrà una durada màxima de tres mesos, se li pagarà 0,99 euros la garrafa. «S'haurà de fer una modificació puntual del pressupost municipal per fer front a aquesta mesura d'urgència» va precisar l'alcalde. A més, segons l'acord aprovat, els costos d'aquest subministrament seran facturats a Rec Madral «llevat que l'esmentada companyia assumís aquest proveïment directament, en el termini de dos dies» des de la notificació de la resolució.

Per la seva part, la companyia Rec Madral no va voler fer declaracions sobre aquesta mesura, tot i que va especificar que, segons la inspecció feta fa un mes, l'aigua «és correcte» i que des de l'empresa segueixen «treballant» en el projecte de construcció d'una planta de tractament de l'aigua alternatiu amb ozó.

Reivindicació veïnal

L'Associació de Veïns de Residencial Park es va mostrar ahir «satisfeta» amb aquesta decisió, tot i que va reivindicar una «solució definitiva al més aviat possible» a aquest problema que s'arrossega des de fa anys. «Per nosaltres, que hem estat des del mes de desembre lluitant perquè es proporcioni aigua potable als veïns, és una gran notícia» va valorar el secretari de l'entitat constituïda a finals del 2015, Santi Nofuentes, qui va recordar que el desembre passat, l'equip de govern (CiU) va tombar una moció d'ERC en la qual es demanava que l'Ajuntament proporcionés aigua embotellada als veïns afectats i que el cost repercutís «de manera retroactiva» a Rec Madral. «Tot i que estem contents, ningú ens ha explicat encara com funcionarà aquest repartiment, quina continuïtat tindrà o a qui arribarà» va afegir Nofuentes, qui va criticar la «manca d'informació» per part del consistori. «Es fan bustiades quan s'aixequen els bans, però no quan l'aigua és dolenta» va recalcar.

En aquest sentit, el secretari de l'entitat va avançar que en els pròxims mesos presentaran una denúncia contra l'Ajuntament, per «irregularitats», una informació que no va voler ampliar per no perjudicar el procés. A més, Nofuentes va exposar que el pròxim 4 de maig es reuniran amb Síndic de Greuges per posar una queixa formal. «L'Ajuntament ha incomplert la llei de transparència perquè ens ha amagat informació» va afegir. També va avançar que, amb col·laboració d'un partit polític, sol·licitaran al Parlament català la creació d'una Comissió d'Estudi amb l'objectiu que es revisin les lleis relacionades amb l'abastament d'aigua perquè les empreses «no se les saltin tan fàcilment».