Blanes ha declarat persones non grates a l'expresident dels Estats Units, George W. Bush; el del Regne Unit, Tony Blair; el d'Espanya, José Maria Aznar i l'exprimer ministre de Portugal, José Manuel Durão Barroso, després d'aprovar en el ple de dijous passat, una moció pionera presentada i redactada per la secció local d'ERC. En el text, els republicans -que formen part de l'equip de govern amb el PSC i CiU- també demanaven al Congrés dels Diputats i al Parlament català que posin en marxa «de manera urgent» una comissió que investigui tots els fets precedents i derivats de la decisió del Govern espanyol presidit per José María Aznar d'atacar Iraq el 2003 i que se'n demanin responsabilitats. Així mateix, que es consideri Aznar «responsable directe i coadjudant» en els delictes que puguin haver comès els presidents que van ordenar l'atac a l'Iraq el 2003.

«Urgeix fer justícia i impedir que els responsables d'aquesta tragèdia humana visquin amb una desapassionada indiferència tot el mal que van provocar, com és el cas de l'expresident espanyol José María Aznar que va mentir, conspirar i conduir a la mort a ciutadans del seu estat i d'Iraq i encara avui no ha demanat ni perdó» van exposar els republicans en la seva moció on també asseguren que «els morts, ferits, exiliats» d'aquesta generació «destrossada» han estat a «la base de la proliferació del terrorisme de base islàmica internacional molt especialment en el que ha suposat els darrers anys i suposa l'Estat Islàmic».

La moció va ser aprovada amb 18 vots a favor (PSC-CiU-ERC, ICV-EUiA, la CUP i Batega) i tres en contra (PP i Ciutadans). En aquest sentit, el regidor popular, Salvador Tordera, va justificar el seu vot contrari dient que «declarar persones non grates és una decisió que ja de jutjar la història o a qui pertoqui». «No som jutges, són ells els que han de fer la feina» va concloure Tordera. «No ens agrada perquè es pot obrir un meló de conseqüències indeterminades i la moda de crear la figura de persones non grates» va explicar el regidor de C's, Sergio Atalaya. Per la seva part, el regidor d'ICV-EUiA Joan Salmeron va opinar que els atemptats d'Estat Islàmic són «el resultat d'una política bel·licosa» mentre que l'edil de la CUP, Clara Castrillo va demanar la creació d'un protocol on es determinin les condicions a seguir en la convocatòria de minuts de silenci institucionals. «No hi ha ciutadans de primera i de segona» va dir Castrillo.