L'artista càntabre presenta el dia 22 el taller "Càmeres de terra", que inclou jocs amb elements naturals -arbres, argila, etc- i culmina amb la creació de càmeres fotogràfiques d'argila, que es llançaran al Ter per captar imatges. Borragán viurà en llocs naturals de l'entorn del riu.

És vostè un fotògraf, un rodamón o un inventor?

Tot plegat. Realment vaig començar com a fotògraf, però quan hi vaig començar a barrejar la construcció de les càmeres i el deslligar-me dels llocs on vivia, va ser quan va començar a funcionar el meu treball.

La fotografia és una excusa?

Em permet contactar amb el meu espai, és la porta que m'obre aquest espai.

Treballa al riu Ter. És conscient que ningú no es pot banyar dues vegades al mateix riu?

És cert, el riu canvia cada dia. Mai no és el mateix riu

Igual que les persones?

Jo crec que les persones canvien a cada segon. Ara opines d'una manera i et podries contradir a tu mateix al cap d'un moment.

De tota manera, banyar-se al riu no és un costum gaire estès, avui.

El problema, més que el fet de banyar-s'hi o no, és que s'ha deixat de jugar al riu. Això és el que em preocupa. El riu és un espai de llibertat, un espai en el que no hi ha límits, i l'hem perdut. Jo em vaig criar entrant sovint a l'aigua.

Els temps han canviat.

Sé que a Girona es recorria tot el riu a bord de barques manufacturades. Per què s'han deixat de fer aquestes coses? Per què s'ha deixat d'utilitzar aquest espai?

És el riu una metàfora de la vida

El riu no m'interessa tant com a recorregut entre la vida i la mort. Em sembla molt més interessant des del punt de vista de canvi total, de regeneració.

I de llibertat, recordi Tom Sawyer.

No ho simbolitza: és un espai de llibertat. A més del que simbolitzi el fluir de l'aigua, el riu és un espai de llibertat. És un espai que no pot pertànyer a ningú, i en el quali podem fer moltíssimes activitats.

Inclús intel·lectuals i artístiques.

L'aigua era el punt de reunió en moltíssimes cultures. En un poble que tenia un safareig públic al riu van muntar una bugaderia elèctrica expressament perqupè les dones deixessin d'explicar-se tot el que s'explicaven. Hem de recuperar aquest espai, el riu.

Per entendre bé un riu cal viure-hi, com farà vostè al Ter?

Jo ho faig de manera extrema, potser no cal arribar a aquests límits. Però m'agrada arriscar-me.

A Girona som tan tradicionals que vam recuperar la figura dels pobres vivint sota els ponts.

És terra de ningú, això és el que s'hauria de fer.

Home, no foti...

He, he, em refereixo que si vas a la muntanya i dorms en una tenda de campanya o en una cova, ets un nómada. I si ho fas a la ciutat et consideren rodamón. Per què?