Diversos familiars del presumpte autor del tiroteig que va acabar amb la vida d'un home, Santiago Gavarre, divendres al cementiri de Figueres, com també d'altres del barri de Sant Joan de Figueres han marxat de la ciutat per temor a represàlies i de venjança. Fonts properes al cas ja anunciaven diumenge que els membres del clan Cortés havien fugit però ahir la presidenta de les dones gitanes del barri, Pilar Roig, explicava que d'altres famílies senceres de la zona han pres la mateixa decisió, almenys, de manera transitòria fins que la situació es calmi. Roig diu que estan preocupats i que la gent que té nens petits veu amb por el que pugui generar aquest conflicte. "Estem malament perquè una cosa és intercedir per una discussió o una bufetada però l'altre és que hi hagi morts", assegura. Ahir també es va registrar un major absentisme escolar de nens d'ètnia gitana i, de moment, es manté el desplegament policial a la zona.

Tot i els dispositius que s'hi estan fent des que van passar els fets, dissabte a la tarda un grup d'una desena de persones van irrompre a la casa d'un dels germans del suposat autor del crim a Santa Llogaia d'Àlguema i la van destrossar. A l'immoble, però, ja no hi havia ningú. El seu inquilí que, segons l'alcalde del municipi, ara hi vivia sol després de separar-se de la dona, havia fugit igual que la resta dels membres del clan familiar. La tradició gitana preveu que en casos així, la família contrària vengi la mort i, per evitar-ho, van marxar. Malgrat que l'acusat pels fets, Juan Fernández Cortés, no vivia ni al barri i ni tant sols a Figueres, a Sant Joan diuen que no estan del tot tranquils. La membre de la comunitat assegura que a banda de familiars del clan d'altres famílies també han decidit marxar per por de represàlies. "No sabem què pot passar però és normal que si hi ha gent que té nens petits tingui por i prefereixi marxar almenys durant uns dies. Jo mateixa també estic preparant-me per marxar", assegurava ahir. Roig recorda que "la llei gitana" comporta situacions com aquestes però diu que el barri espera que la situació millori aviat i que hi torni la tranquil·litat. D'altra banda i segons fonts consultades, ahir es va registrar més absentisme escolar del que és habitual a la zona.

Les destrosses a Santa Llogaia, diu el seu alcalde David Bahí, també va provocar alarma a la població. "Els veïns diuen que va ser bastant espectacular, que hi va haver molta fressa i que van amenaçar de cremar-ho tot i, és clar, això els ha preocupat", assegura. "Però ja he parlat amb els Mossos i m'han assegurat que hi haurà vigilància i que estiguem tranquils", afegeix. Els autors de les destrosses precisament van aprofitar el canvi de torn de la policia per esquivar els agents i destrossar l'exterior de l'immoble i esbotzar la porta. També van fer desperfectes a l'interior en revenja pel fatídic desenllaç.