L’any 2013, Jose Alguacil treballava al seu bar de Sant Joan de les Abadesses i «fart de rebre només factures» va decidir convocar un concurs d’escriure cartes d’amor. El certamen va tenir molta més repercussió del que ell es podia arribar a imaginar quan ho va proposar i un fenomen pensat només per divertir els veïns es va convertir en viral.

Després de la primera edició se’n va celebrar una segona, el 2014, encara amb més afluència. «Hi havia cartes molt emotives», explica Jose Alguacil, «de gent que no sabia qui eren els seus avis, de cartes de mares a fills, d’escrits dedicats a una mateixa persona per ser rellegides en un futur... n’hi havia realment algunes que em van fer saltar les llàgrimes».

Alguacil afegeix també que en va trobar de caràcter més divertit, com la «d’una persona que va dedicar una carta d’amor a una cervesa perquè vivia fora de Catalunya i trobava molt a faltar beure Estrella».

El nombre total de cartes que es van rebre van ser 300 en tan sols dues edicions. Aquelles que van resultar premiades, així com una selecció de les millors entre les que no van ser-ho, van contribuir a elaborar posteriorment un llibre que es va finançar a través de la plataforma Verkami, els beneficis del qual van anar destinats a les fundacions El Ripollès Cor i a l’Oncolliga Girona.