La matinada de diumenge un petit grup de porcs senglars van ser vistos passejant-se pel centre de Portbou. Els animals, que van ser gravats per veïns, eren tres exemplars i creuaven l'N-260 cap al passeig i la platja. Com a altres poblacions properes, Portbou està situat a tocar les muntanyes des d'on, buscant menjar, darrerament solen baixar al poble.

La gravació es va fer pels volts de les tres de la matinada del diumenge, quan un grup de persones sortien d'una celebració. Van quedar sorpresos per tres porcs senglars.

Els veïns han explicat que des de fa uns mesos és habitual veure'n al port i al carrer del Pi. Creuen que s'hauria d'actuar perquè els animals travessen la carretera N-260 i podrien provocar un accident o bé causar problemes amb gossos o persones.

El regidor de l'Ajuntament Trino Martínez ha explicat que això passa des de fa dos o tres mesos. Són tres exemplars que creuen que s'han quedat sense mare.

«Són de mida mitjana i baixen de la muntanya pel cementiri cap a baix, o també se'ls veuen pel car­rer del Pi», diu el regidor, que pensa que busquen el menjar que alguns veïns deixen al carrer per als gats.

Des de l'Ajuntament estan convençuts que sempre són els mateixos, que en aquesta ocasió haurien avançat uns cent metres més i arribat fins a la zona del passeig.

Martínez ha explicat que hi ha algun altre exemplar més de porc senglar que sol veure's habitualment al port. En aquest cas baixen directament des de la muntanya cap al port sense que puguin ser vistos pels carrers.

S'acostumen a les persones

Fins ara se'ls ha pogut veure al vespre, tot i que els consta que també s'han passejat en alguna ocasió de dia. Els animals s´han anat acostumant a la presència humana i no s´espanten quan veuen persones.

El regidor admet que els preocupa que puguin suposar un perill perquè semblen inofensius i s'apropen molt a les persones «però al final són animals salvatges i no saps mai què poden fer». Els preocupa sobretot que puguin fer mal a gent gran o nens petits.

Per això estan en converses amb Medi Ambient i els Agents Rurals per portar a terme alguna actuació per foragitar-los cap a les muntanyes.

Martínez admet que fer una batuda al poble és complicat i estan acabant de concretar com es resol. Es farà coordinadament amb els Agents Rurals i Mossos d´Esquadra.

A Portbou no han tingut excessius problemes per la presència d´aquests animals a la població. Però en altres municipis propers sí que han donat força maldecaps. És el cas, per exemple, de Cadaqués, on els animals van començar a entrar a la trama urbana per buscar menjar fa uns anys. Aquí se'ls ha pogut veure en els darrers anys tranquil·lament a les platges fins i tot de dia convivint amb ­banyistes. Fa tres anys les imatges van inundar les xarxes socials.

A peu de l´aigua, enfilant-se en una embarcació o a tocar d´un banyista prenent el sol van ser algunes de les moltes fotos que es van veure. El municipi va portar a terme diferents actuacions per reduir la població.