La Guàrdia Civil ha recuperat set àmfores romanes d´entre el segle II aC i I dC espoliades de vaixells enfonsats, una part de les quals es venien per Wallapop a un preu de 500 euros i la resta es van trobar en domicilis de Vilafant i Vilajuïga. La investigació va acabar amb quatre persones denunciades per un presumpte delicte contra el patrimoni.

Els agents van tenir coneixement, en el marc de les investigacions per evitar l´espoli cultural terrestre i subaquàtic, que des de la pàgina Wallapop s´anunciaven tres peces arqueològiques. Es tractava de tres àmfores que es venien per 500 euros. Els investigadors de la Guàrdia Civil van començar l´operació denominada «Béticas», que es va centrar a les comarques gironines. El primer que van fer va ser comprovar si les peces exposades podrien provenir de l´espoli d´algun derelicte, un vaixell al fons del mar.

Van identificar els anunciants, amb qui la Guàrdia Civil es va posar en contacte i els quals van accedir a lliurar les peces arqueològiques, que van ser dipositades a disposició Judicial al Centre d´Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), amb seu a Girona.

El centre, a petició dels agents, va acreditar que les peces intervingudes són autèntiques. Es tracta d´àmfores romanes que daten d´entre els segles II aC i IdC.

La Guàrdia Civil, després d´obtenir noves informacions, van investigar dues persones que tindrien en el seu poder altres peces arqueològiques adquirides de forma il·legal. Una vegada localitzades i amb les corresponents Autoritzacions Judicials d´Entrada i Registre i acompanyats pel Lletrat de l´Administració de Justícia, van realitzar dos escorcolls domiciliaris a les localitats de Vilajuïga i Vilafant, en els quals es van confiscar cinc peces arqueológiques més, àmfores: tres, en un dels domicilis, i dues àmfores més, en un altre. Les peces confiscades, igual que en la primera fase de les actuacions, van ser dipositades a disposició Judicial al Centre d´Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona.

Segons ha informat la Guàrdia Civil, el resultat de les anàlisis va determinar que quatre de les peces eren àmfores romanes i una altra peça que es va retornar era d´època contemporània.

La primera àmfora romana, adscrita a la tipologia Greco-Itàlica, servia per transportar vi, amb un cronologia del segle II aC; les altres tres eren de la tipologia Pascual I, procedent de la Tarragonina, per transportar vi, amb una cronologia de mitjan segle I aC, fins a principis del segle I dC.

Es van instruir diligències i es va procedir a la presa de declaració en qualitat d´investigats als propietaris, per un suposat delicte contra el patrimoni, essent lliurades en el Jutjat d´instrucció número sis de Figueres, que porta la investigació.