20 de febrer de 2019
20.02.2019
Diari de Girona

L'Ajuntament de Roses tanca la compra per 848.000 euros de la casa Rahola Berga

Des de mes de juliol s'estava negociant amb els propietaris l'adquisició de al finca . L'edifici espera que sigui la nova seu dels serveis de l'Arxiu Municipal de Roses

20.02.2019 | 11:09
La casa Rahola que ha comprat l'Ajuntament

L'Ajuntament de Roses ha comprat per 848.000 euros la casa Rahola Berga, situada a la plaça Catalunya de la població. L'edifici s'espera que sigui la nova seu dels serveis de l'Arxiu Municipal de Roses. Aquests estaven fins ara un local del carrer de la Mainada que no disposa de la superfície ni condicions suficients. L'Ajuntament ha fet front a la compra amb el romanent de tresoreria positiu. 

El govern intentava des de feia anys la compra d'aquest emblemàtic edific. Des del mes de juliol, segons va publicar Diari de Girona, s'estava negociant amb els propietaris. La primera xifra de la propietat era molt major, 1,5 milions d'euros. 

La situació de l'edifici, molt propera a la seu de l'Ajuntament de Roses, facilitarà el treball quotidià de l'Arxiu Municipal de Roses i dels seus usuaris, ja siguin treballadors de la corporació com ciutadans. 

Les dimensions de la finca permeten ubicar-hi totes les dependències de l'AMR, amb una previsió de creixement documental quantificat entre els 50 i 75 anys i permetran aconseguir més espai i capacitat. Permetrà disposar d'un espai reservat a l'ingrés de nova documentació, zones espais de treball per a la classificació -inexistents en la seu actual-, i sales per a les col·leccions especials (fotografia, pel·lícula, gravats, cartellisme, etc), a més de les zones públiques de consulta.

La casa Rahola Berga consta de planta baixa i un pis, obert a la façana mitjançant un balcó corregut amb balustrada i tres portes. Totes les obertures estan decorades amb motius florals emmarcats per petites circumferències concèntriques i en el primer pis, a més d'aquesta decoració, hi ha unes palmetes. A la part superior, una cornisa decorada, amb caps de lleó als extrems, i una barana de ferro, culminen l'edifici.

L'immoble es va fer construir l'any 1900 pel comerciant i consignatari marítim i futur alcalde de Roses (1907-1912), Josep Rahola Berga, una de les personalitats socials i polítiques més destacades de l'esmentat període a la població, amb nombrosos vincles familiars amb personalitats de la política local i nacional.

El disseny i la construcció de la casa va anar a càrrec del mestre d'obres Joan Marés i Marés, amb un estil eclèctic i amb clares evidències historicistes, seguint la moda de l'època. De fet, és una de les poques cases que es conserven i donen testimoni de l'eixample rosinc que a finals del segle XIX es va construir a primera línia de mar, juntament amb la casa Mallol, la casa Matas, la casa de les Marqueses de Llinas i la casa Cana. Atresora trets arquitectònics que el fan un edifici singular dins la trama urbana de Roses.

La casa està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) en el catàleg de béns de la Generalitat de Catalunya. La seva catalogació es deu a que és un excel·lent exemple d'habitatge burgès de principi de segle XX en un entorn urbà d'una població mitjana, allunyada dels centre econòmics més importants.

Un cop realitzada la compra, adquisició que es formalitzà davant notari el passat 8 de febrer, tècnics municipals han iniciat ja les primeres visites a diferents arxius ubicats a casas nobles de Catalunya de característiques similars, per conèixer les possibilitats d'adaptació i usos de què disposa l'edificació i poder iniciar la tramitació del projecte corresponent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook