Adif està portant a terme les obres de millora a l'estació de Portbou on un pas inferior connectarà l'equipament amb la trama urbana i s'eliminaran les bar­reres arquitectòniques amb la instal·lació d'ascensors. El conjunt de les obres té un pressupost de 3,6 milions d'euros. D'altra banda, recentment s'han estrenat noves franges horàries que milloren el transport amb França.

Els treballs que s'estan executant des de fa setmanes inclouen la instal·lació de fins a quatre ascensors, tres dels quals se situaran a les andandes per connectar amb el pas inferior existent i un quart ha de permetre comunicar l'equipament amb la zona urbana.

Una altra de les velles reclamacions que el projecte resoldrà és l'elevació de les andanes. El projecte preveu que s'aixequin fins a una alçada de 68 centímetres i en un tram de 200 metres. Per als trens d'ample internacional, l'andana s'elevarà fins a uns 55 centímetres.

D'altra banda, als extrems de les andanes es col·locarà un nou paviment de formigó i bandes d'identificació per a les persones amb discapacitat visual.

A més, es porta a terme l'estesa de la canalització a cada andana per a futures instal·lacions, es connectarà el túnel d'accés a l'estació amb el pas inferior i es millorarà la il·luminació.

L'estació de tren de Portbou va ser construïda el 1878 i substituïda per l'actual el 1929, fa just 90 anys. Destaca la gran marquesina. L'estació és obra dels tallers Joan Torras i Guardiola.

Durant anys va tenir una gran activitat de trànsit de mercaderies i passatgers en una població molt vinculada a l'estació. La pèrdua de trens de mercaderies internacionals va suposar un retrocés de població que ha passat dels tres mil als mil habitants. Alguns sectors estaven en desús i s'havia acumulat un deteriorament del conjunt de la monumental estació. Des de fa anys, la societat i l'Ajuntament reclamaven una millora a l'equipament.