El cantant Joan Dausà va ser l'encarregat d'inaugurar oficialment ahir la Festa Major de l'Escala. El músic va pronunciar un pregó fora del comú. I és que va comprondre una havanera dedicada a l'Escala per donar el tret de sortida oficial a cinc dies d'intensa activitat cultural. Dausà manté una estreta relació amb la vila. A l'Escala hi passa les vacances i a més hi ha actuat en diverses ocasions.

La celebració de Santa Màxima també va homenatjar dues entitats municipals per la seva llarga trajectòria: l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu i la Penya Blaugrana de l'Escala, pels seus 50 i 40 anys d'història, respectivament.

Però abans de l'obertura institucional, a les set del vespre es va inaugurar l'exposició El nou espai cultural de l'Escala, a l'Alfolí de la Sal, que acosta el projecte de la nova biblioteca i auditori a Can Masset. La jornada inaugural també va incloure una cercavila, la demostració de la colla castellera de Figueres i la botifarrada i anxovada popular.

Entre les novetats, destaca un parc d'aventura a la plaça Catalunya i un Punt Lila que s'estrena a Barrakes. Tot i això, no faltaran clàssics com la cursa d'objectes flotants no identificats, el corremulla i el Holy Festival. La programació s'allarga tot el cap de setmana fins el dimarts 3 de setembre, que es clourà amb un espectacle pirotècnic.