Roses va inaugurar ahir la reconversió del castell de la Trinitat en un museu que explica no només els usos que ha tingut la construcció sinó també la importància estratègica del golf de Roses al llarg dels anys.

L'estrena del museu es va fer amb una jornada de portes obertes i la possibilitat, durant tota la tarda, d'acostar-se fins al castell amb el trenet turístic de forma gratuïta, a més d'un acte d'inauguració en què van participar, entre d'altres autoritats, el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramón; l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan o del coordinador del projecte, el catedràtic d'història de la Universitat de Barcelona, Xavier Hernández.

El projecte de museïtzació del castell, en què s'han invertit uns 620.000 euros, aposta per l'audiovisual i les noves tecnologies per explicar i interpretar el monument i la seva relació al llarg de la història amb el mar, la vila i la Ciutadella de Roses.

Els espais interiors, segons el projecte que es va aprovar l'agost de l'any passat, es divideixen en cinc àmbits en els quals s'incorpora iconografia 3D, recreacions de paisatges i escenaris, gravacions singulars fetes a través de grups de recreació històrica i escenografies hiperrealistes amb efectes visuals.

Cadascun dels cinc àmbits mostra diferents aspectes de la història de Roses: les fronteres marítimes i terrestres i la importància geoestratègica del port de Roses; el temps d'artilleria i fortaleses, el funcionament del castell o les batalles que es van viure en aquella època.

El castell de la Trinitat va ser obra de l'enginyer de la corona d'Aragó, Luis Pizaño, l'enginyer de Carles I, i es va construir entre 1544 i 1546 amb finalitats defensives. El 1808 va patir el darrer setge contra les tropes napoleòniques, uns atacs que van ensorrar gran part de la fortificació. Entre 2002 i 2010 es va reconstruir el castell.