Els Bombers confien poder estabilitzar part de l'incendi «molt inestable» de Llançà en les properes hores

El foc que s'ha declarat a Vilafant ha complicat les tasques d'extinció perquè ha obligat a redistribuir dotacions

ACN

Els Bombers confien poder estabilitzar part de l'incendi de Llançà (Alt Empordà) en les properes hores. El cap d'intervenció del cos, Santi Lleonart, diu que el foc continua actiu i és "molt inestable", perquè té un perímetre extens i la tramuntana pot crear focus secundaris no connectats. Els esforços es concentren a la part del cap, situat entre la Vall de la Santa Creu i la Selva de Mar. S'hi actua amb línies d'aigua, foc tècnic i també mitjans aeris. Hi ha desplegades més de 90 dotacions terrestres i més de 200 efectius. Lleonart ha admès que l'altre foc que s'ha declarat a Vilafant (Alt Empordà) els ha complicat les tasques d'extinció, perquè ha obligat a redistribuir dotacions. Però també ha dit que aquest altre s'ha atacat "de forma directa i efectiva".

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha visitat la zona i ha demanat "prudència" alhora que advertia que "no ens podem permetre que ens cremin el país". La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, també s'ha mostrat preocupada per l'incendi , "el segon incendi a Catalunya en pocs dies". En una piulada, Díaz ha lamentat l'afectació a un "paradís natural" com és el Cap de Creus i també als veïns de Llançà i Port de la Selva. En el mateix missatge, envia "tot el suport als bombers i serveis d'emergències" que treballen sobre el terreny. "Estem amb vosaltres", conclou.

Els Bombers admeten que atacar l'incendi forestal de Llançà és una feina "tècnicament molt complexa". Perquè tot i que el perímetre del foc no ha crescut –es manté en 420 hectàrees- a l'interior hi ha moltes "illes inconnexes" on encara s'hi ha de treballar amb línies d'aigua, eines manuals i també mitjans aeris.

"A hores d'ara l'incendi és molt inestable i continua actiu; hi seguim treballant amb màxima intensitat", explica Santi Lleonart. El cap d'intervenció explica que, com ja es temia, i perquè la insolació i el vent hi han contribuït, el foc té moltes represes. "No hem tingut cap moment de relaxament en tot el dia", explica.

La millora de la visibilitat ha permès als Agents Rurals acotar l'afectació de l'incendi, que seria d'una superfície provisional de 420 hectàrees -fins ara s'havia dit 453-, la pràctica totalitat de terreny forestal. Per municipis, el més afectat seria Port de la Selva (294 ha), Llançà (75 ha) i Selva de Mar (42 ha). Segons Protecció Civil, a causa del foc també hi ha afectacions en el subministrament elèctric de 279 abonats al Port de la Selva i 47 abonats a Llançà.

Els Bombers han aconseguit, de moment, que la superfície cremada no progressi. "Però les represes són molt perilloses, perquè poden crear un incendi nou i trencar aquella zona que ja teníem confinada", explica Lleonart. Els Bombers confien, això sí, que al llarg de la matinada es pugui donar per estabilitzat algun sector del perímetre. A hores d'ara, els esforços es concentren al cap de l'incendi, situat a la Vall de la Santa Creu i la Selva de Mar, on s'hi treballa amb línies d'aigua, foc tècnic dels GRAF i també mitjans aeris.

Hi ha una norantena de dotacions territorials atacant el foc des de terra i una quinzena de mitjans aeris. Sí que s'han ampliat, però, els comandaments que dirigeixen l'extinció. Precisament, explica Lleonart, "per coordinar-se millor" amb les represes i redistribuir efectius "de forma coherent i homogènia".

"Que la gent no es confiï"

El cap d'intervenció dels Bombers demana a la gent que, tot i que no vegi flama, "no es confiï". Lleonart explica que una les prioritats del cos és que la progressió del foc no pugui afectar cases. "Que la gent no tingui pressa per veure com han quedat els seus béns i no es desplacin ni a primeres ni a segones residències, perquè quan hi puguin accedir de manera segura, se'ls permetrà", ha concretat en referència als evacuats.

Santi Lleonart ha explicat que "les dues o tres properes hores són molt importants per a nosaltres", perquè si les humitats relatives augmenten i el vent baixa, això donarà "una finestra d'oportunitat per estabilitzar llocs calents". El cap d'intervenció ha dit que l'escenari d'una segona nit amb desallotjats "és plausible", però que intentaran fer "el màxim d'esforços" per donar accés a algunes de les cases o urbanitzacions. "Que la gent estigui tranquil·la, perquè vetllarem pels seus béns immobles com si fossin els nostres", ha assegurat Lleonart.

"El pitjor dels escenaris"

Per últim, el cap d'intervenció ha admès que l'incendi agrícola que s'ha declarat a Vilafant els ha afectat "molt", perquè aquest és "el pitjor dels escenaris": que amb un incendi gran que obliga a mobilitzar molts mitjans, se n'hagin de redirigir alguns cap a un altre. Per sort, però, Santi Lleonart ha explicat que han derivat des d'un inici vuit mitjans terrestres i tres d'aeris per fer "un atac directe i molt efectiu, perquè sembla que aquest foc és en vies d'estabilització".

Finalment, el cap dels Bombers s'ha referit a l'origen d'aquest incendi, provocat per un home que manipulava una radial en un camp. "Les imprudències sempre són un problema, però en condicions de sequedat extrema i temperatures elevades, ens aboquen a una situació en què hi ha una probabilitat molt elevada de patir un altre incendi forestal", ha conclòs.

200 efectius dels Bombers

A lloc continuen treballant més de 200 efectius, entre les quals hi ha de les unitats GRAF (Grup d'Actuacions Forestals), i dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal). Combinen les maniobres d'aigua, amb les mànegues, amb les maniobres amb eines manuals i la utilització del foc tècnic. Es compta amb el suport de maquinària pesant i dels mitjans aeris que, des de primera hora del matí, s'han anat incorporant escalonadament a les tasques d'extinció.

Els Bombers han treballat tota la nit en les tasques d'extinció de l'incendi de Llançà

Bombers de la Generalitat

El dispositiu aeri està format per set helicòpters bombarders, quatre de comandament i sis avions de vigilància i atac. A més, està prevista la incorporació de dos hidroavions, dos avions de vigilància i atac i dos helicòpters cedits pel Ministeri.

El dispositiu dels Bombers el completen efectius del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb unitat sanitaritzada del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) i el Centre de Comandament.

350 evacuats

Protecció Civil confirma que s'han evacuat preventivament les urbanitzacions de Beleser a Llançà i Erola, Barlovent, Mora II i Perebeua a Port de la Selva a causa de la proximitat de la zona de l'incendi. També es va evacuar el càmping Port de la Vall. Ja estaven evacuades les urbanitzacions de Vall de Santa Creu, Santa Isabel i el Monestir de Sant Pere de Rodes.

El Gremi d'hotels Empordà Turisme ha gestionat el reallotjament de les persones evacuades que ho han sol•licitat. Hi ha 110 persones evacuades allotjades al poliesportiu de Port de la Selva i 28 al centre cívic. A Llançà hi ha 7 persones al poliesportiu.

Pel que fa a les carreteres, el Servei Català de Trànsit informa que es mantenen els talls viaris a la GI-612 al Port de la Selva, a la GI-613 (des de Roses al Port), a la GIP-6041 a Vilajuïga i a la GIV-6121 al Port. Al punt de confluència de la GI-614 amb al GI-613 (coll de Perafita) es regula el pas i només es deixa passar vehicles d'emergència i veïns tan sols d'acord amb les instruccions de Bombers a la GI-613 del punt quilomètric 0 al 0.5, a la GI-612 del 2 al 6.5 cap a Port de la Selva, a la GIP-6041 cap a Vilajuïga, i a la GIP- 6121 del punt quilomètric 0 al 0.5 direcció Port de la Selva.

En el dispositiu de l'incendi també s'hi han desplaçat disset patrulles dels Mossos d'Esquadra, dos tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, set ambulàncies del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l'Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l'Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l'incendi forestal de Llançà.