Els atacs amb explosius al macroprostíbul Paradise de la Jonquera perpetrats el desembre del 2012, impunes. L’Audiència ha absolt els set acusats d’integrar l’organització criminal que va atemptar contra el local i va amenaçar el seu propietari. Només en condemna un a 5 mesos de presó i multa de 900 euros perquè durant l’escorcoll a casa seva hi van localitzar un passaport, un carnet de conduir i una carta d’identitat falsos. «La sala entén que els indicis de l’acusació resulten del tot insuficient, fins i tot analitzats conjuntament, per acreditar l’autoria dels acusats amb relació als fets comesos entre l’11 i el 31 de desembre del 2012, ja que són indicis fragmentaris, escassament concloents, de molt escassa potència acreditativa i, en molts casos, als que es pot donar fàcilment una explicació tan senzilla com objectivament lícita», conclou la sentència de la secció tercera de l’Audiència de Girona de la que ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol.

El tribunal considera provats els tres atacs perpetrats contra el macroprostíbul de la Jonquera (dos amb explosius reals i el tercer una falsa alarma que va obligar a desallotjar el local la nit de Cap d’Any) i el correu amb amenaces directes al propietari del Paradise advertint-lo que «mentre no pagués els seus deutes» continuarien «fent explotar artefactes» al seu negoci, però conclou que no s’ha pogut acreditar que cap dels set processats fos responsable dels atemptats. La sentència recull els indicis que la fiscalia esgrimia contra els acusats i conclou que tots ells han pogut donar una explicació exculpatòria plausible. L’Audiència exposa que el primer indici, que a més va ser el que va dirigir la investigació contra els processats, va ser la localització d’una ampolla amb líquid inflamable que els assaltants havien utilitzat per cremar un dels vehicles implicats en la col·locació del cotxe bomba la nit del 23 de desembre. Al recipient no hi havia ADN ni empremtes, però els Mossos d’Esquadra van rastrejar el lot per intentar determinar on s’havia venut i qui l’havia comprat.

D’aquesta manera, van arribar fins a un supermercat de Vilatenim on van poder identificar tres dels sospitosos (dos d’ells s’han assegut al banc dels acusats, però el tercer, qui segons la investigació policial era el líder de la suposada organització criminal, va morir el desembre del 2017 a Viladecans quan va esclatar una bomba col·locada al seu cotxe). El tribunal, però, conclou que la compra d’aquest líquid ha quedat «justificada» al judici per l’acusat que s’enfrontava a la pena més alta de presó, defensat pel lletrat Carles Monguilod: «Ha estat justificada amb una explicació senzilla, com és que té una finca a Cantallops des de fa 20 anys on fa barbacoes amb amics».

El tribunal subratlla que «és evident» que la forma d’actuar dels processats no es correspon amb «un patró de conducta normal, com el que resultaria esperable en un ciutadà corrent»: «La gent ordinària no sol tenir armes i municions a casa, documents oficials alterats, ni lloga vehicles amb identitats falses ni es comunica en clau amb els seus amics o canvia constantment de telèfon». La sala exposa que no pot fer «un exercici d’ingenuïtat» però que, més enllà d’aquestes sospites, no s’ha pogut acreditar que la «conducta sospitosa» dels acusats estigui relacionada amb els atemptats: «Entenem que res concret s’ha acreditat, ni sobre l’autoria dels fets, ni sobre l’existència d’una suposada organització criminal».