L’Ajuntament de Figueres restaurarà les cúpules del Teatre El Jardí en unes obres que no només han de permetre recuperar el trencadís i els panots decoratius restaurats, sinó que permetran recuperar la imatge original quan es van construir al segle passat. Des del 1983 quan es va comprar no s’havia fet cap intervenció (excepte la impermeabilització que va malmetre el trencadís) i estaven en molt mal estat. Els treballs s’espera que comencin el 24 d’agost i tenen un cost de 48.000 euros. De cara al setembre s’esperen altres obres de millora d’accessibilitat.

«La idea és que les cúpules quedin com eren en un origen, perquè abans del 2021 el seu estat era molt dolent», explica el regidor de Cultura (PSC), Alfons Martínez. Constata que l’Ajuntament el va adquirir el 1983 i llavors «estava en un estat acceptable». Però no s’hi va intervenir ni tan sols en la reforma del 1991.

L’ajuntament va portar a terme una intervenció el 2021 que va consistir en millorar les figures de la part superior de la coberta, reparar impermeabilitzar les boles del sostre que tenien problemes de porositat. Però això va comportar que es malmetés el trencadìs generant crítiques.

Una empresaespecialitzada es farà càrrec dels treballs i prèviament s’han restaurat els panots decoratius.

Els treballs es porten a terme durant l’estiu quan hi ha una aturada de la programació.

A banda de les cúpules, està previst intervenir per millorar l’accessibilitat. L’obra principal és la instal·lació d’un ascensor amb un cost de 180.000 euros. Es tracta de la segona fase de la proposta d’accessibilitat. La primera va consistir en la creació de rampes laterals al costat de les escales i la creació d’uns lavabos adaptats.

El Teatre El jardí de Figueres està situat a la plaça Josep Pla. Es tracta d’un edifici noucentista, amb una forta càrrega historicista en què predomina l’ordre jònic i que va ser construït l’any 1914 segons el projecte de l’arquitecte Llorenç Ros i Costa, informa l’Ajuntament.

Inaugurat el 1916

El 1916 és va inaugurar l’edifici que actualment acull el Teatre Municipal el Jardí, dins d’un espai de la ciutat anomenat Horta d’En Gayolà, avui l’actual plaça Josep Pla. Van començar-hi a actuar comanyies líriques, però s’alternava amb sessions de cinema. Va acabar convertint-se en un centre de teatre de companyies que hi feien llargues temporades i al mateix temps s’hi feien sessions de cinema. Aquesta darrera activitat va acabar predominant.

El 1983 el va comprar l’Ajuntament. Van actuar-hi nombroses companyies de teatre conegudes, es va reformar i va tornar a aixecar el teló el 1991. Es van fer reformes el 2018 i el 2019.