El Parc Natural de Cap de Creus reintroduirà la tortuga mediterrània

S’hi han deixat anar 74 exemplars per restablir la població d’una espècie en perill d’extinció

Un exemplar de tortuga mediterrània. | PARC NATURAL DE CAP DE CREUS

Un exemplar de tortuga mediterrània. | PARC NATURAL DE CAP DE CREUS / c.v. el port de la selva

c.v. el port de la selva

El Parc Natural de Cap de Creus ha engegat un Pla de reintroducció de la tortuga mediterrània catalogada en perill d’extinció. S’han deixat anar seixanta vuit exemplars juvenils que han nascut al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i sis subadults que s’han recuperat a l’Albera. Fa vint anys es va intentar sense èxit.

L’objectiu, segons el departament d’Acció Climàtica, és restablir la població perquè es mantingui com a nucli reproductor en pocs anys.

El primer intent de reintroducció es va portar a terme fa dues dècades. Es van deixar anar un petit grup de tortugues equipades amb emissors amb antenes llargues. Però van morir tots depredats. Actualment, s’hi trobaven exemplars aïllats, restes de l’antiga població que hi havia hagut al Parc.

Fonts del Departament d’Acció Climàtica ha explicat que «s’han estudiat les zones més viables per realitzar la reintroducció analitzant aspectes com ara la freqüentació humana, la presència de depredadors, la freqüència d’incendis o la presència de parets de pedra, entre d’altres».

La tortuga mediterrània és una espècie qualificada en perill d’extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. Aquest rèptil havia habitat històricament en el Parc, però la desforestació, els incendis forestals o actituds incíviques com capturar exemplars de la natura, creient que podrien convertir-se en mascotes, entres d’altres, la van fer desaparèixer.