Els Bombers estabilitzen l'incendi que ha cremat unes 100 hectàrees a Portbou

Les flames han cremat part de l'espai natural protegit de l'Albera

Agències / DdG

Els Bombers han estabilitzat l'incendi que es va originar a la Catalunya del Nord i que alertava Portbou. Durant la matinada, els efectius d'emergència han pogut complir els objectius marcats i que passaven per contenir les flames que afecten el flanc dret. Ho han explicat a l'ACN fonts dels serveis d'emergències que s'han mostrat optimistes amb l'evolució d’aquest foc que va iniciar-se entre Banyuls i Cervera de la Marenda. Han cremat més de 930 hectàrees, 96,37 de les quals a l'Alt Empordà, segons els càlculs dels Agents Rurals.

Una quarantena dotacions dels Bombers segueixen treballant sobre el terreny amb línia d'aigua i eines manuals, sobretot per fer front a les pulsacions de vent que es produeixen cada deu o quinze minuts i que durant tota la nit els han mantingut en alerta. També s'han incorporat mitjans aeris, amb els quals no van participar en l'actuació d'aquest diumenge pel fort vent.

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de la Catalunya del Nord

"La tramuntana continua bufant amb força i això ens fa tenir aquest treball intens per poder decidir si al llarg del dia podem fer aquest pas o hem de continuar mantenint tant les dotacions com aquesta fase d'estabilització", ha alertat el cap d'intervenció de l'operatiu, Jordi Martín,

A conseqüència de les flames la carretera N-260 segueix tallada en els dos sentits perquè la fan servir tant els Bombers de la Generalitat com els dels Pirineus Orientals. També s’ha vist afectada la R11 de Rodalies. La circulació de trens segueix interrompuda i només es garanteix el servei fins a Portbou. 

Segons Martín, hi ha hagut dos factors que han jugat a favor dels esforços dels Bombers. D'una banda, que han treballat en una zona gestionada forestalment des del 2015 a través d'aclarides i mantingudes amb pastures i que les flames han afectat una zona de Portbou "on no hi havia afectació directa de la tramuntana": "Això ens ha permès treballar amb més seguretat i poder fer aquest pas a estabilitzat".

La delegada del Govern a les comarques gironines, Laia Cañigueral, ha subratllat també l'incendi ha afectat una superfície treballada prèviament pel departament d'Acció Climàtica i amb fons provinents de projectes transfronterers: "Hi ha hagut aclarides, també un ramat en el marc d'un projecte que intenta reduir la densitat boscosa a través de la pastura i és el que permet, després, que els professionals puguin actuar de manera més directa".

Intensa tramuntana

La tramuntana va ser un dels factors que més va complicar les tasques dels equips d'extinció ahir perquè va impedir el treball dels mitjans aeris. "La gran esperança que tenim avui és resoldre el dèficit que vam tenir ahir quan, per culpa del vent, els mitjans aeris no van poder treballar, ni a Portbou ni a la Catalunya del Nord. Però ara tenim activats els nostres mitjans aeris que faran el reconeixement de tot el perímetre i llançaran aigua", ha explicat Martín.

Els mitjans aeris tenen punts concrets de càrrega i, segons ha precisat Martín, el de l'embassament de Darnius Boadella continua operatiu tot i la situació de sequera.

L'alcalde de Portbou, Xavi Barranco, ha afirmat que la tarda de diumenge la van viure amb tensió i han seguit l'evolució de l'incendi aquesta nit amb l'ai al cor: "Ha estat una nit plena de nerviosisme perquè en algun moment vèiem que revifava i en d'altres que s'apagava". Feia patir que el foc arribés a nucli poblat. Segons ha precisat l'alcalde, han temut que el foc afectés dues masies del camí del pantà però "per sort" això no ha passat.

Tornada a casa

Tot els veïns desallotjats preventivament han pogut passar la nit a casa. Una vintena de ciutadans francesos que no han pogut tornar a casa pel tall de la carretera N-260 han passat la nit en un allotjament rural de Portbou, gestionat a través de l'ajuntament, i podran creuar la frontera aquest matí quan les autoritats franceses ho autoritzin. A hores d'ara, a banda d'aquesta afectació viària, continua suspensa la línia R11 de tren.».  

Fins a 500 efectius dels bombers francesos, amb el suport de sis avions, van treballar ahir en l’extinció de l’incendi, l’envergadura del qual va fer que el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, canviés la seva agenda per ser present avui a la zona afectada.