La batalla dels quadres a Figueres

La decoració del saló de plens ha estat motiu de picabaralla entre l’actual govern i l’anterior després que el primer retirés una obra sobre el 8M de Marta Bellvehí per substituir-la per una de Josep Ministral

El quadre de Marta Bellvehí, a l'esquerra, i el de Josep Ministral, a la dreta.

El quadre de Marta Bellvehí, a l'esquerra, i el de Josep Ministral, a la dreta. / DdG

DdG

No era cap secret que al nou alcalde de Figueres (Junts), Jordi Masquef, no li agrada el quadre commemoratiu del 8M que, per decisió de l’anterior govern municipal (ERC, PSC, Guanyem, Canviem), presidia el saló de plens de l’Ajuntament de Figueres. Va quedar clar el dia de la seva presa de possessió quan, just abans de fer-se la foto amb la vara d’alcalde, va demanar als fotògrafs que no la fessin amb el quadre de Marta Bellvehí de fons. I no ha tardat gaire a canviar la decoració, ni tampoc han tardat, els qui el van col·locar a criticar-ho. I principalment via xarxes, s’ha gestat la batalla dels quadres a Figueres.

El quadre del 8 M, a l'esquerra, i el de Josep Ministral, a la dreta.

El quadre del 8 M, de Marta Bellvehí, a l'esquerra, i el de Josep Ministral, a la dreta. / DdG

 I com es veia venir i, com estava clar , tan aviat tan aviat com ha pogut, ha fet canviar la decoració del saló de plens. L’ocasió es va presentar divendres. I, a més, van fer arribar un comunicat de premsa. «El govern de Figueres ha restituït aquesta obra que, per un acord de govern de l’any 1996, aquesta obra del reconegut artista pertanyent al Grup 69, ha de presidir el Saló de Plens del consistori», apuntaven.

El quadre de Bellvehí sobre el 8M ha estat «reubicat» al Centre Cívic Joaquim Xirau i al Saló de Plens ha tornat el quadre Figueres escolta el vent mirant a mar, de l Josep Ministral acompanyat de quatre obres més d’autors del Grup 69 (Pujol Boira, Lleixà, Roura i Ansón) i un cinquè la pintora i exdirectora del Museu de l’Empordà, Alícia Viñas.

Els quadres actuals amb el de Josep Ministral al fons.

Els quadres actuals amb el de Josep Ministral al fons. / Ajuntament de Figueres

La decisió del nou govern municipal ha tingut ràpidament reaccions. Dels primers, i entre altres,la de l’exalcalde socialista Joan Armangué -»Un primer canvi per començar a restablir la dignitat institucional del Saló de Plens»-. 

«Manca de sensibilitat»

Però que, en canvi, no agrada gens a la predecessora d’Agnès Lladó en el càrrec: «A quaranta-vuit hores d’unes eleccions que poden significar la regressió en drets de les dones, que la decisió del govern de Figueres sigui eliminar el quadre commemoratiu del 8M que presidia la sala de plens diu molt de la manca de sensibilitat d’aquest Govern», va escriure Lladó a les seves xarxes socials el mateix divendres a la nit relacionant la decisió del govern de Jordi Masquef amb el canvi a posicions més conservadores i, en el cas de VOX negacionistes de la violència de gènere, que moltes enquestes pronostiquen per les eleccions d’avui diumenge.

«No entro a valorar la competència del Govern per canviar la decoració del saló de plens, si el moment triat per fer-ho i la significació política que comporta», continuava AgnèsLladó que insisteix en la relació entre la decisió del canvi al saló de plens i el moment polític de gir conservador arreu d’Europa; «Surto de veure l’excel·lent obra Instruccions per fer-se feixista a la Sala Villarroel, recomano a l’Ajuntament de Figueres i la regidora de cultura que siguin valents i la programin a Figueres, dona molt per pensar i evitar la deriva que aquest país i Figueres especialment està prenent».

Deslegitimitzar un quadre

I la batalla continua. De la mateix manera, en el mateix fil a Twittter, Agnès Lladó tampoc ha evitat polemitzar amb Joan Armangué sobre la postura de l’excalde socialista, ara proper al projecte de Jordi Masquef: «Sorprèn veure com exalcaldes que semblaven progressistes avui aplaudeixen aquestes decisions i a més a més deslegitimen la dignitat institucional perquè un símbol com el 8M presideixi un Saló de Plens».