Un dispositiu al Culubret acaba amb 106 habitatges inspeccionats i la detecció de 37 fraus d’electricitat i 26 d'aigua

Hi ha participat la Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i les empreses Fisersa i Endesa

Endesa detecta que en 37 domicilis dels 106 inspeccionats hi havia el llum punxat

Fisersa ha detectat impagaments en 49 domicilis per un total de 49.600 euros

L'Ajuntament calcula que hi ha un centenar de comptadors amb impagaments i que el deute supera els 600.000 euros

Eva Batlle

Eva Batlle

Dispositiu contra el frau de l'aigua i també de tipus elèctric al barri del Culubret de Figueres.

Ha començat a primera hora del matí i hi han participat membres de la Guàrdia Urbana de Figueres, els Mossos d'Esquadra i les empreses Fisersa i Endesa.

Els tècnics amb el suport dels cossos policials han revisat els comptadors i en el cas de l'aigua fins ara no s'havia fet mai aquest tipus de dispositiu, indiquen fonts municipals. L'bojectiu és desconnectar -com es fa amb l'electricitat- els que defrauden per acabar amb els impagaments.

Per part d'Endesa s'han fet 106 inspeccions en domicilis i d'aquestes, en 37 hi havia la llum punxada. Això suposa el 35% del total dels domicilis inspeccionats. Els carrers on s'han fet inspeccions són el carrer Major, Francesc Gimeno, Joaquim Vayreda i en dos blocs de pisos, un situat al carrer de Josep Bonaterra i l'altre al de Maria Llavanera. En aquest darrer punt és on hi ha hagut més percentatge de fraus, prop de la meitat dels comptadors analitzats han donat positiu i tenien la llum punxada -en vuit dels 17-.

Impagaments per 49.600 euros

Fisersa de la seva banda, ha tallat la llum de 24 escomeses perquè tenien la instal·lació punxada o sense contracte. D'altra banda, també han detectat 49 domicilis amb impagaments i aquí, ,s'ha iniciat el procediment de tall. El volum de deute suma 49.600 euros. El més alt és de 5.933 euros. En aquests casos l'ajuntament ha informat als afectats i estan investigant si es tracta de persones que són els titulars o no del subministrament i en quins casos són persones vulnerables. Des del consistori recorden que el canvi de nom és gratuït i que es posen totes les facilitats per la regularització. Avui mateix, indiquen, hi ha hagut algunes persones que tenien aigua punxada que avui mateix han anat a formalitzar alta d’un contracte d’aigua i els han anat ja a instal·lar comptador.

L'Ajuntament de Figueres calcula que a la ciutat hi ha un centenar de comptadors amb impagaments i que el deute supera els 600.000 euros, tal com informava aquesta setmana l'ACN.

Per això ja van alertar que es farien talls de d'aigua als qui no paguen i avui s'ha materialitzat amb aquest dispositiu que encara s'està desenvolupant en aquest barri del sector Oest de la ciutat de Figueres.

L'ajuntament busca amb aquestes accions posar al dia i regularitzar tot el subministrament d’aigua començant pels fraus i impagats històrics i després facilitant l’actualització dels titulars abonats. Fonts municipals afirmen que volen fer un control del consum i que no permetran que en alguns sectors de la ciutat no tinguin ni comptador i se serveixin de la xarxa com vulguin.

Amb tot puntualitzen que a cap família vulnerable li negaran el subministrament i que aquests casos, faran el procediment perquè es doni d’alta comptador d’aigua, activar bo social i tenir-ho regularitzat.

En cap cas aquests dispositius busquen ser una "mesura recaptatòria". D'altra banda, avisen que en el marc de les restriccions per sequera no es pot permetre que hi hagi gent connectada i no pagui per l'aigua.