Dispositiu contra el frau de l'aigua i també de tipus elèctric al barri del Culubret de Figueres.

Ha començat a primera hora del matí i hi han participat membres de la Guàrdia Urbana de Figueres, els Mossos d'Esquadra i les empreses Fisersa i Endesa.

Els tècnics amb el suport dels cossos policials han revisat els comptadors i en el cas de l'aigua fins ara no s'havia fet mai aquest tipus de dispositiu, indiquen fonts municipals. L'bojectiu és desconnectar -com es fa amb l'electricitat- els que defrauden per acabar amb els impagaments.

Per part d'Endesa s'han fet 106 inspeccions en domicilis i d'aquestes, en 37 hi havia la llum punxada. Això suposa el 35% del total dels domicilis inspeccionats. Els carrers on s'han fet inspeccions són el carrer Major, Francesc Gimeno, Joaquim Vayreda i en dos blocs de pisos, un situat al carrer de Josep Bonaterra i l'altre al de Maria Llavanera. En aquest darrer punt és on hi ha hagut més percentatge de fraus, prop de la meitat dels comptadors analitzats han donat positiu i tenien la llum punxada -en vuit dels 17-.

Impagaments per 49.600 euros

Fisersa de la seva banda, ha tallat la llum de 24 escomeses perquè tenien la instal·lació punxada o sense contracte. D'altra banda, també han detectat 49 domicilis amb impagaments i aquí, ,s'ha iniciat el procediment de tall. El volum de deute suma 49.600 euros. El més alt és de 5.933 euros. En aquests casos l'ajuntament ha informat als afectats i estan investigant si es tracta de persones que són els titulars o no del subministrament i en quins casos són persones vulnerables. Des del consistori recorden que el canvi de nom és gratuït i que es posen totes les facilitats per la regularització. Avui mateix, indiquen, hi ha hagut algunes persones que tenien aigua punxada que avui mateix han anat a formalitzar alta d’un contracte d’aigua i els han anat ja a instal·lar comptador.

L'Ajuntament de Figueres calcula que a la ciutat hi ha un centenar de comptadors amb impagaments i que el deute supera els 600.000 euros, tal com informava aquesta setmana l'ACN.

Per això ja van alertar que es farien talls de d'aigua als qui no paguen i avui s'ha materialitzat amb aquest dispositiu que encara s'està desenvolupant en aquest barri del sector Oest de la ciutat de Figueres.

L'ajuntament busca amb aquestes accions posar al dia i regularitzar tot el subministrament d’aigua començant pels fraus i impagats històrics i després facilitant l’actualització dels titulars abonats. Fonts municipals afirmen que volen fer un control del consum i que no permetran que en alguns sectors de la ciutat no tinguin ni comptador i se serveixin de la xarxa com vulguin.

Amb tot puntualitzen que a cap família vulnerable li negaran el subministrament i que aquests casos, faran el procediment perquè es doni d’alta comptador d’aigua, activar bo social i tenir-ho regularitzat.

En cap cas aquests dispositius busquen ser una "mesura recaptatòria". D'altra banda, avisen que en el marc de les restriccions per sequera no es pot permetre que hi hagi gent connectada i no pagui per l'aigua.