Prova pilot per cultivar algues aprofitant els nutrients de piscifactoria a la badia de Roses

Els resultats de la "primera sembrada" d'enciam de mar arribaran en dos mesos

Bussos col·locant les cordes per cultivar enciam de mar a la badia de Roses.

Bussos col·locant les cordes per cultivar enciam de mar a la badia de Roses. / ACN

ACN

Prova pilot per cultivar algues aprofitant els nutrients de piscifactoria a la badia de Roses. La "primera sembrada" d'enciam de mar s'ha fet aquest divendres i ha consistit en col·locar cent metres de cordes en quatre rèpliques de 25 metres a les instal·lacions d'aqüicultura de la confraria de pescadors. L'objectiu d'aquest pla pilot és comprovar si, aprofitant els nutrients que generen altres espècies com el llobarro o l'orada, és viable cultivar algues al Mediterrani, un mar oligotròfic. Els primers resultats arribaran d'aquí a dos mesos i, si tenen èxit, l'objectiu és ampliar el nombre de metres per engegar la comercialització de l'enciam de mar l'any vinent.

La tècnica ambiental d'Algues de Roses, Mariona Alabau, ha subratllat que es tracta d'un projecte pioner perquè, tot i que en altres punts s'ha testejat el cultiu d'algues associades a muscleres, fins ara no s'ha provat fer-les créixer en piscifactories perquè aprofitin els nutrients que desprenen peixos com el llobarro o l'orada.

Alabau he explicat que el mar Mediterrani té una càrrega de nutrients molt baixa i que això dificulta que creixin les algues: "Una manera d'assegurar el cultiu és posar-lo associat a altres cultius de peixos". El pla pilot comença amb l'estesa de cent metres de corda inseminada amb enciam de mar. El cultiu, a més, té cinc metres de profunditat i s'estén en diferents orientacions i gradacions. Tot plegat servirà per veure, d'aquí a dos mesos, quines són les condicions òptimes perquè l'enciam de mar creixi.

"Si els resultats surten bé, sabrem en quina corrent i a quina profunditat podem cultivar aquesta espècie i, de cara a l'any que ve, ampliar la producció i provar amb 1.000 o 1.500 metres de corda", ha concretat la tècnica ambiental. A partir d'aquí, començaria la comercialització l'any vinent i es podrien plantejar, inclús, introduir altres espècies.

El president de la Confraria de Pescador de Roses, Toni Abad, ha explicat que el projecte casa perfectament amb un dels objectius dels pescadors de la zona, que és buscar "altres línies de negoci perquè la pesca està com està". "I si tenim sort, podem tenir unes algues amb denominació d'origen de la badia de Roses, que no estaria gens malament", ha concretat. Així, per a la comercialització aprofitarien d'entrat el sistema de distribució de la confraria. El projecte preveu centrar les primeres vendes en el consum humà però no deixar d'explorar altres vies com la proteïna alternativa per guanyar sobirania alimentària.

Per inseminar les cordes, els pescadors de Roses han comptat amb el suport del catedràtic de la universitat de la Corunya, Javier Cremades, que acumula experiència en el cultiu d'algues, una pràctica més estesa a l'Atlàntic. "A Europa, l'aqüicultura està pràcticament restringida a peixos i mol·luscos i tenim aquesta tasca pendent", ha concretat Cremades. Per fer els metres de corda ha utilitzat llavor d'enciam de mar de la zona.

El pla pilot té un cost de 20.000 euros, subvencionat al 50% pel Grup d'Acció Local Pesquera (GALP).