Les fonts d'energia del futur marcaran la 8a edició de Science Needs You! a Figueres i Darnius

La biofísica Mária Telkes serà el personatge històric escollit d'enguany

Ariadna Sala

La 8a edició de les jornades Science Needs You! que es fa a Figueres i Darnius (Alt Empordà) entre el 23 i el 25 de setembre es concentrarà en les fonts d'energia del futur. Científics i investigadors participaran en conferències i xerrades i també es farà una visita guiada al pantà de Darnius per conèixer a fons el potencial de l'energia hidràulica. El programa també tractarà la transició energètica, les alternatives als combustibles fòssils i la fusió nuclear. En aquesta edició de les jornades científiques s'ha escollit homenatjar la biofísica i investigadora Mária Telkes, que va treballar en el Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i va ser pionera en el desenvolupament de tecnologies per a l'ús de l'energia solar.

Les jornades arrencaran el dissabte 23 de setembre a l'auditori dels Caputxins de Figueres amb diverses conferències i taules rodones sobre les fonts d'energia i el model energètic. Al migdia, les jornades es traslladaran a Darnius on es farà un dinar i posteriorment hi haurà una xerrada sobre les centrals hidroelèctriques de la Muga.

El diumenge 24 les jornades proposen fer una visita guiada a l'interior de la presa del pantà de Darnius i Boadella amb explicacions dels tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Al migdia hi haurà una xerrada sobre la gestió dels boscos del Mediterrani per combatre la crisi climàtica.

A partir de l'octubre hi haurà altres activitats complementàries com ara cinefòrums i un espectacle de dansa familiar. La regidora de Cultura de Figueres, Mariona Seguranyes, ha remarcat que aquestes jornades potencien "la igualtat de gènere" en el món de la ciència a partir de dones que han tingut un paper important en l'àmbit de la recerca. A més, també fomenta la participació d'investigadores en les conferències perquè puguin servir de referents entre les noies.

Science Needs You! és una activitat promoguda per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC).