El celler Hugas de Batlle de Colera crea un "pack solidari" de vi per compensar les pèrdues pel foc i la sequera

L'empresa diu que ha tingut un 70% menys de producció del que hi hauria en un any normal

Les vinyes del celler Hugas de Batlle.

Les vinyes del celler Hugas de Batlle. / ACN

ACN

El celler Hugas de Batlle de Colera ha creat un "pack solidari" de vi per compensar les pèrdues que l'incendi de l'agost i la sequera ha provocat a la collita d'una de les seves vinyes. El seu propietari, Eduard Hugas de Batlle, diu que l'objectiu és que la gent ajudi comprant i es "conscienciï que els agricultors de proximitat" depenen molt del temps i d'inclemències com els focs. "Perquè consumeixin productes locals perquè no només som agricultors i venedors de vi sinó que també som gestors de territori i d'una cultura mil·lenària", assegura. El paquet inclou fins a cinc ampolles de vi negre com el Coma Fredosa o el Coma Vaixell i el regal d'un exemplar de negre de la Vall de Molinàs, un dels seus vins més preuats.

"Amb la secada i el foc hem tingut un 70% menys de producció que un any normal, com els que teníem fa cinc anys", afegeix. I és que a la falta d'aigua, molt acusada a l'Alt Empordà, s'hi afegeix l'incendi que a principis d'agost es va declara a Portbou i que va afectar de ple Colera. Les flames van malmetre la vinya 'La Pineda' que el celler té a tocar del mar i que va actuar com a tallafocs.

Cremen uns 4000 ceps

En total, es van cremar uns 4.000 ceps. D'aquests, els més afectats s'han mort i d'altres estan començant a brotar. "Però no tenim clar quina vida tindran, si seran productius o què passarà en els propers anys. També se'ns van cremar pals i remolcs. Hem tingut costos econòmics", explica Hugas.

"Un mes després i acabada la verema la davallada de quilos de raïm és desorbitant. A això se li suma una sequera mai patida en la historia del nostre celler. Aquesta promoció és un pack solidari que ens permeti continuar treballant tot esperant que la propera verema ens deixi aixecar el cap", expliquen a la seva web on es pot adquirir el paquet per preus que van dels 77,50 als 99,50 euros.

Les vinyes després de l'incendi, en una imatge d'arxiu.

Les vinyes després de l'incendi, en una imatge d'arxiu. / ACN

Quatre vinyes

El celler té quatre vinyes repartides per aquesta zona amb un total de 16 hectàrees de terrenys 2,5 dels quals en aquesta plantació que va resultar afectada pel foc.

L'incendi del mes d'agost entre Portbou i Colera va cremar 573 hectàrees entre ambdós municipis. Aquest foc forestal va obligar a confinar Portbou, Colera i algunes urbanitzacions de Llançà.